erfgoedobject

Loods ATAB

bouwkundig element
ID
213472
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213472
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Loods ATAB
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Aan de oostelijke grens van het terrein van Petroleum Zuid staat een lange loods van het Antwerpse Teer- en Asfaltbedrijf (ATAB). Het lange volume grenst aan de d'Herbouvillekaai, met een straatgevel die een egale opbouw kent van metalen vakwerk opgevuld met rood baksteenmetselwerk. De zuidelijke langsgevel daarentegen wordt getypeerd door een zeer heterogeen uitzicht, waaruit blijkt dat de loods is samengesteld uit volumes van verschillende hoogtes, dieptes en dakhellingen, wat resulteert in een onregelmatig grondplan. De westelijke helft gaat terug tot een loods van 16 traveeën die rond 1964 wordt gebouwd. Er worden voor de nieuwe loods drie verschillende metalen spanten gebruikt, de buitenmuren bestaan uit metalen vakwerk, opgevuld met rood halfsteens metselwerk. ATAB breidt het volume rond 1969 naar het westen toe uit, waarbij een deel van het bestaande volume gesloopt wordt. Omdat de loods gebouwd wordt in de noordoostelijke punt van het perceel, dat taps toeloopt, heeft het gebouw een onregelmatige, versmallende vorm.

Er zijn in deze loods vijf types vakwerkspanten terug te vinden, samengesteld uit geklinknagelde L-profielen. De dakbedekking bestaat uit opake en transparante golfplaten.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 18 # 35192, 18 # 46290, 18 # 46984.
  • ERFGOED & VISIE 2010: Onderzoek industrieel erfgoed Petroleum-Zuid Antwerpen, onuitgegeven studie, PIZ 001.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Loods ATAB [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213472 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.