erfgoedobject

Duits militair postje III Praatbos

bouwkundig element
ID
213480
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213480

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eén van drie militaire postjes verspreid over het Praatbos, langs de Houtlandstraat te Diksmuide (Vladslo). Constructie 1 is vlakbij het Duitse gedenkteken in het Praatbos gelegen, ten noorden van de Duitse militaire begraafplaats. Constructie 2 ligt ten westen van de Duitse militaire begraafplaats. Constructie 3 ligt aan de overkant van de Houtlandstraat, in het stuk Praatbos op circa 100 meter ten noordwesten van de Duitse officiersmess, tegen het kruispunt van de Houtlandstraat met de Brugse Heerweg.

Historische achtergrond

Eén van drie Duitse militaire postjes in het Praatbos te Diksmuide (Vladslo). Het gaat om zeer kleine constructies, die verspreid staan in het bos.

Net ten westen van het Praatbos werd tijdens de oorlog de III. Stellung uitgebouwd, de derde lijn van de eerste Duitse verdedigingslinie. In en rond het Praatbos ontplooide zich tijdens de oorlog een drukke militaire activiteit. Ten eerste waren er kantonnementen ingericht: hiervan zijn vandaag de dag nog sporen bewaard gebleven, waaronder een Duitse officiersmess, de Duitse militaire begraafplaats (een andere, kleinere Duitse begraafplaats aan de noordrand van het Praatbos, waarschijnlijk het Friedhof Klein-Praatbosch, is tegen 1938 opgeheven) en een Duitse gedenkmuur.

Langs de Houtlandstraat liep een tramspoor, dat Leke via Lappersfort (kruispunt Lappersfortstraat en Moerestraat), Praatbos en Wikkelaar (kruispunt Houtlandstraat en Wijnendalestraat) met Kortewilde (Vladslo) verbond. Net ten noorden van het Praatbos, langs de Brugse Heerweg, takte dit tramspoor af in westelijke richting. Tussen het Praatbos en de Wikkelaar (het kruispunt van de Houtlandstraat met de Wijnendalestraat) was er een laad- en loskaai. Hier werden onder meer Zivilarbeiter ingezet, die wagons dienden te laden en lossen ter hoogte van een opslagplaats voor keien, hout en ander materiaal.

In en rond het Praatbos waren volgens de inlichtingen van het Belgische leger ook batterijen met Duitse kanonnen opgesteld. Dit wordt eveneens bevestigd in de getuigenissen van Zivilarbeiter. Op 5 november 1917 vermoedt het Belgische leger dat er onder meer in het westelijke deel van het Praatbos een kanon van 15 centimeter opgesteld staat. Vanuit kabelballonnen werden de vijandelijke bewegingen aan de IJzervlakte geobserveerd. De omgeving van het Praatbos werd dan ook regelmatig onder vuur genomen.

Opvallend is dat de drie Duitse postjes elk op een eigen manier geconstrueerd zijn. Wat de oorspronkelijke functie van de drie kleine constructies was, kan niet met zekerheid vastgesteld worden. Aan de hand van de beperkte grootte van de drie constructies en hun verspreide ligging in het Praatbos zou kunnen geconcludeerd worden dat de constructies dienden als opslagplaats voor munitie (voor de vlakbij gelegen batterijen). Andere mogelijkheid is dat het om kleine wachtpostjes gaat. In ieder geval vormen de drie bewaarde postjes, naast de officiersmess, het Duitse gedenkteken en uiteraard de Duitse militaire begraafplaats, belangrijke materiële getuigen van de drukke militaire activiteiten in en rond het Praatbos tijdens 1914-1918.

Kenmerken

Deze constructie ligt aan de overkant van de Houtlandstraat, in het stuk Praatbos op circa 100 meter ten noordwesten van de Duitse officiersmess, tegen het kruispunt van de Houtlandstraat met de Brugse Heerweg. Het betreft een kleine, halfondergrondse constructie met rechthoekig grondplan. De constructie heeft een betonnen dak en muren uit baksteen, die deels gecementeerd zijn.

 • Mondelinge informatie door bewoners Houtlandstraat 8.
 • Koninklijk Legermuseum, Fonds Zesde Legerdivisie, doos 56, plan ARMEE BELGE, G.H.Q., 2me SECTION, Batteries actives Dixmude, 5/11/1917.
 • Documentatiecentrum in Flanders Fields Museum, Kaartencollectie, Belgische militaire kaart Nieuport. Plan Directeur Armée Belge, 5/9/1918.
 • S.N. 1989: De grote oorlog - levende getuigenissen, Coclariensia, 4.2.
 • S.N. s.d. [1938]: Deutsche Kriegsgräberstätten in Belgien. Amtl. Deutschen Kriegsgräberdienst in Belgien.
 • DEBLAERE A. 1979-1980: Mijn levensverhaal periode 1914-18, Ledenblad Heemkundige Kring David Jonckheere Aartrijke, 3.11, 3.12, 4.14, 4.15.
 • VON MÜLMANN D. & MOHS D. 1935: Geschichte des Lehr-Infanterie-Regiments und seiner Stammformationen, Zeulenroda.

Bron: WOI Relict (2160): Duits militair postje III in het Praatbos (Vladslo - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Duits militair postje I Praatbos

 • Is gerelateerd aan
  Duits militair postje II Praatbos

 • Is deel van
  Houtlandstraat (Vladslo)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Duits militair postje III Praatbos [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213480 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.