erfgoedobject

Drie Britse betonnen verdedigingsconstructies

bouwkundig element
ID: 213482   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213482

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

In de Zavelaar, een beboste hoogte, liggen er naar verluidt 3 geallieerde verdedigingsconstructies. Gelegen op circa 600 meter ten zuidwesten van het kruispunt De Klijte en op circa 2200 meter ten noordoosten van Loker, bereikbaar vanuit de Zavelaar- of Brulozestraat. Constructie 1 en 2 liggen aan de zuidrand van het bos, op circa 35 meter van mekaar, constructie 3 ligt op circa 35 meter boven constructie 2.

Historische Achtergrond

Drie gelijkaardige Britse constructies op De Zavelaar, een grillige hoogte, die omwille van haar vorm op bepaalde Britse stafkaarten aangeduid stond als "Shoe Wood". In dit bos liep een belangrijke smalspoorweg van De Klijte naar de Kleine Vierstraat. Ook een Britse hoofdweerstandslijn van april 1918 passeerde hier. Vermoedelijk "keerden" de Duitsers deze constructies, door de open zuidelijke zijde af te blokken met bijvoorbeeld zandzakjes en een nieuwe toegang te maken in de noordoostelijke hoek.

Kenmerken

Naar verluidt drie gelijkaardige betonnen constructies, gegoten op golfplaten met brede golving ("olifantenplaten"), die verdwenen zijn. Het beton is vrij ruw samengesteld. De achtermuur is gegoten tegen fijne golfplaten. Het grondplan is telkens rechthoekig en heeft bij benadering een breedte van 380 en een diepte van 530 centimeter. De muren zijn 40 à 45 centimeter dik. Vermoedelijk hebben alle constructies aan de zuidkant een open ingang zonder muur. Constructie 3 heeft een tweede toegang in de noordoosthoek. In de twee andere constructies steekt eveneens een opening van maximaal 90 centimeter breedte, vermoedelijk gemaakt na de Duitse inname van de Kemmelberg (april 1918). Constructie 2 is vrij goed bewaard gebleven, het zuidelijke deel van constructie 1 is deels verdwenen. Een deel van de oplopende wanden van constructie 3 is ingevallen, terwijl de noordelijke achtermuur ervan is losgeraakt. In deze constructie is evenwel nog een ronde, gegoten luchtkoker van 75 centimeter lang naast de noordwestelijke toegang bewaard gebleven.

  • Informatie afkomstig van beschrijving en plantekeningen LO 7-8-9, opgemaakt door ABAF (Bostyn-Ryon) op 13/4/2002.

Bron     : WOI Relict (1704): Drie Britse betonnen verdedigingsconstructies Zavelaar (Loker – WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2010


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Drie Britse betonnen verdedigingsconstructies [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213482 (Geraadpleegd op 12-08-2020)