erfgoedobject

Duitse militaire post Onraet Farm 2

bouwkundig element
ID
213483
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213483

Juridische gevolgen

Beschrijving

Nabij de hoeve op adres Ieperstraat 4A te Wijtschate zijn enkele constructies terug te vinden. Constructie 1 ligt in de weide tussen de hoeve en het bosje ten noorden van de toegangsweg naar de hoeve, de hier besproken constructie 2 ligt aan de westelijke rand van het bos, in het noordoostelijk deel van het bosje ligt constructie 3, langs de zuidelijke rand liggen de restanten van constructie 4 en helemaal in de noordoostelijke hoek ligt constructie 5.

Historische achtergrond

De hoeve en het bosje stonden op Britse militaire stafkaarten aangeduid als Onraet Farm respectievelijk Onraet Wood, als Grenz-Hof respectievelijk Grenz Wald of als B2 Hof respectievelijk B2 Wald op Duitse stafkaarten. B2 zou verwijzen naar Borne 2, kilometerpaal 2. De omgeving van deze hoeve, op nauwelijks twee kilometer van de frontlijn gelegen, was dan ook sterk uitgebouwd en aan westelijke zijde omgeven met prikkeldraad. Op een Duitse kaart van het 179ste Infanterie Regiment (24ste Divisie) – een eenheid die vóór de Mijnenslag stellingen in Wijtschate bezette – wordt aangegeven dat de commandopost van de Kampftruppen – Kommandeur in het Grenz-Hof gelegen was. Ten noorden en zuiden van de hoeve en het bosje stonden mitrailleurposten opgesteld, bij de hoeve zelf was een mitrailleureenheid in reserve gelegerd. Bij de boerderij stond eveneens een Blinkstation (om lichtsignalen te geven), evenals andere betonnen verdedigingsconstructies. Aan de zuidrand van het bosje, tegen de toegangsweg naar de boerderij, staat een kruis op de kaart gemarkeerd, wellicht symbool voor medische post.

Alle bewaarde overblijfselen in het bosje lijken op het eerste zicht van Duitse oorsprong te zijn. De constructie Onraet Farm 1 werd gebouwd in de ruïnes van de boerderijgebouwen, getuige hiervan de sporen van bakstenen en de indrukken van een schoorsteen en haard. Er bestaat evenwel geen eensgezindheid omtrent de origine van deze constructie. Ondanks het gebruik van Duitse golfplaat zijn sommigen van oordeel dat Onraet Farm 1 in oorsprong een Britse constructie is, waarbij gebruik gemaakt is van Duitse golfplaten. De constructie zou meer bepaald opgetrokken zijn door de 153 Field Company, Royal Engineers (37th Division), vanaf 9 augustus 1917. Het feit dat er een grote opening zit aan de vijandelijke zijde, iets wat Duitsers nooit zouden doen, wordt ter bijkomende argumentatie aangevoerd. Er bestaat een foto van de boerderijgebouwen uit 1916, waarop duidelijk te zien is dat de ruïnes van de boerderij versterkt zijn. Andere foto’s uit de jaren ’50 tonen dan weer vrijstaande betonnen verdedigingsconstructies links en rechts van de bewaarde constructie Onraet Farm 1. Deze andere constructies werden in 1953 vernietigd, enkel Onraet Farm 1 is bewaard gebleven.

De omgeving van Onraet Farm werd op de eerste dag van de Mijnenslag ingenomen door eenheden van de 19de divisie. De boerderijgebouwen en bijhorende versterkingen werden na de Mijnenslag en geallieerde verovering verder gebruikt als hoofdkwartier. Tijdens het Duitse Lente-Offensief, meer bepaald op 25 april 1918, zouden hier zware gevechten geleverd zijn door het 1st Yorkshire Regiment.

Kenmerken

Halfondergrondse constructie tegen de rand van het bos. De constructie bestond uit twee lange ruimtes onder Duits gegolfd plaatijzer, die haaks op mekaar staan. Een deel van de constructie is ingestort. De golfplaten zijn nog grotendeels aanwezig.

 • BURKE T. 2007: The 16th (Irish) and 36th (Ulster) Divisions at The Battle of Wijtschate - Messines Ridge, 7 June 1917. A battlefield tour guide, Eigen beheer.
 • OLDHAM P. 2003: Battleground Europe. Messines Ridge. Messines - Wytschaete - St Eloi, Barnsley.
 • Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungsplan Abschnitt II Inf. Regt. 179.
 • Informatie meegedeeld door Eddy Lambrecht (20 maart 2011).
 • Informatie meegedeeld door Peter Oldham (27 april 2010).

Bron: WOI Relict (2169): Duitse betonnen verdedigingsconstructie Onraet Farm (2) (Wijtschate – WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Duitse militaire post Onraet Farm 3

 • Is gerelateerd aan
  Duitse militaire post Onraet Farm 5

 • Is gerelateerd aan
  Militaire post Onraet Farm 1

 • Is gerelateerd aan
  Resten Duitse militaire post Onraet Farm 4

 • Is deel van
  Ieperstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duitse militaire post Onraet Farm 2 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213483 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.