Duitse militaire post bij Petit Bois

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, langs de Kroonaardstraat, op de hoek van een weide, ten zuiden van het bosje en de twee mijnkraters van Petit Bois, ten westen van het centrum van Wijtschate.

Historische achtergrond

Duitse betonnen verdedigingsconstructie. De Duitse frontlijn tussen Petit Bois en Maedelstede Farm maakte een kleine insprong oostwaarts en passeerde ter hoogte van deze verdedigingsconstructie. Op Britse militaire stafkaarten werd de Duitse frontlijn hier met Nancy en iets meer zuidwaarts met Nap Trench aangeduid. Op Duitse stafkaarten wordt Petit Bois Mark Wald genoemd. Vanuit deze bunker zouden Duitse militairen, die de ontploffing van de mijnen bij Petit Bois overleefd hadden, zwaar weerwerk geboden hebben bij de verovering van dit gebied door de 6th Royal Irish Regiment.

Kenmerken

Bijna volledig ondergrondse betonnen constructie bestaande uit een kleiner, nagenoeg vierkant gedeelte aan westelijke zijde, waarop haaks een lager betonnen platform staat, die mogelijk het dak van een ondergrondse constructie vormt. Voor zover zichtbaar is het beton gegoten tegen een houten bekisting. Aan westelijke zijde zit een brede opening.

• BURKE T. 2007: The 16th (Irish) and 36th (Ulster) Divisions at The Battle of Wijtschate - Messines Ridge, 7 June 1917. A battlefield tour guide, Eigen beheer.
  • The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Wytschaete, 28SW2, 5a, 1/4/1917.

Bron: WOI Relict (2167): Duitse betonnen constructie nabij Petit Bois (Wijtschate – WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore