Duitse schuilplaats Spanbroekmolen

Locatiebeschrijving

De Spanbroekmolenkrater, ook wel "Lone Tree Crater" of "Pool of Peace" geheten, ligt op de heuvelkam van Wijtschate, langs de Kruisstraat, op circa 1750 meter ten zuidwesten van het dorp, op circa 450 meter ten zuidwesten van de "Spanbroekmolen British Cemetery" en op circa 150 meter ten noorden van "Lone Tree Cemetery". Aan de ingang van de site staat een gedenkbord. In het bosje ten noorden van de krater zit een halfondergrondse betonconstructie verscholen. De omgeving is landelijk en heuvelachtig.

Historische Achtergrond

Het gaat vermoedelijk om een Duitse schuilplaats

Kenmerken

Bijna volledig ondergrondse betonconstructie, met opening naar de oostkant. De constructie lijkt deels te zijn opgebouwd met grote betonblokken, deels bestaande uit beton, gegoten op golfplaten, met een fijne, diepe golving (waarvan de indrukken binnenin nog duidelijk te zien zijn). In het dak, dat waarschijnlijk circa 1 meter dik is, zit een vierkante opening.

Bron     : WOI Relict (1612): Duitse schuilplaats Spanbroekmolen (Wijtschate - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore