Duitse militaire post Spanbroekmolen

Beschrijving

De Spanbroekmolenkrater, ook wel 'Lone Tree Crater' of 'Pool of Peace' geheten, ligt op de heuvelkam van Wijtschate, langs de Kruisstraat, op circa 1750 meter ten zuidwesten van het dorp, op circa 450 meter ten zuidwesten van de Spanbroekmolen British Cemetery en op circa 150 meter ten noorden van Lone Tree Cemetery. In het bosje ten noorden van de krater zit een halfondergrondse betonnen militaire post verscholen.

Afgaande op de bewaarde indrukken van de golfplaten, gaat het vermoedelijk om een Duitse schuilplaats.

Kenmerken

Bijna volledig ondergrondse betonconstructie, met opening naar oostelijke zijde. De constructie lijkt deels te zijn opgebouwd met grote betonblokken, deels bestaande uit beton, gegoten op golfplaten, met een fijne, diepe golving (waarvan de indrukken binnenin nog duidelijk te zien zijn). In het dak, dat waarschijnlijk circa 1 meter dik is, zit een vierkante opening.

Bron: WOI Relict (1612): Duitse schuilplaats Spanbroekmolen (Wijtschate - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore