Duitse militaire post

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen constructie naast woning Rijselstraat 68, nabij het gehucht Gapaard, iets ten noorden van Vierkoningen, op circa 3500 meter ten zuidoosten van Wijtschate, op circa 300 meter ten zuidoosten van Rijselstraat 64 en op circa 500 meter ten noordwesten van de Duitse artilleriepost langs de Gapaardstraat. De omgeving is heuvelachtig en vrij landelijk.

Het betreft een Duitse betonnen militaire post, gelegen langs de Königstrasse, zoals de Rijselstraat genoemd werd op Duitse militaire stafkaarten.

Kenmerken

Halfondergrondse betonnen constructie met (voor zover zichtbaar) rechthoekig grondplan en heel dik dak. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Aan de oostkant (straatzijde) steken een deur- en een vensteropening. De vensteropening loopt ietsje schuin naar beneden. Binnenin zijn de stalen profielen in het plafond nog steeds zichtbaar, evenals de houten balken ertussen. In de muur steekt een langwerpige, verticale nis met opening bovenaan (vermoedelijk bedoeld voor een kacheltje).

• Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Batteriekarte Wytschatebogen, 1/20.000, 2/6/1917.

Bron: WOI Relict (1312): Duitse betonconstructie Rijselstr 68 (Wijtschate - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore