Duitse betonconstructie

Locatiebeschrijving

Halfondergrondse betonconstructie naast woning Rijselstraat 68, nabij het gehucht Gapaard, iets ten noorden van de "Vierkoningen", op circa 3500 meter ten zuidoosten van Wijtschate, op circa 300 meter ten zuidoosten van Rijselstraat 64 en op circa 500 meter ten noordwesten van de Duitse artilleriepost langs de Gapaardstraat. De omgeving is heuvelachtig en vrij landelijk.

Historische Achtergrond

Duitse betonconstructie gelegen langs de "Königstrasse" (Rijselstraat).

Kenmerken

Halfondergrondse betonconstructie met (voor zover zichtbaar) rechthoekig grondplan en heel dik dak. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Aan de oostkant (straatzijde) steken een deur- en een vensteropening. De vensteropening loopt ietsje schuin naar beneden. Binnenin zijn de stalen profielen in het plafond nog steeds zichtbaar, evenals de houten balken ertussen. In de muur steekt een langwerpige, verticale nis met opening bovenaan (vermoedelijk bedoeld voor een kacheltje).

• Duitse militaire kaart: "Batteriekarte Wytschatebogen", 1/20.000, 02.06.1917, uit: The Naval & Military Press in association with The National Archives: "Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives" (cd-rom).

Bron     : WOI Relict (1312): Duitse betonconstructie Rijselstr 68 (Wijtschate - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore