erfgoedobject

Duitse verdedigingsconstructie Wijtschatebos (8)

bouwkundig element
ID: 213492   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213492

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Het Wijtschatebos ligt ten noordwesten van de kerk van Wijtschate, gevat tussen de Vierstraat, Kroonaardstraat en Wijtschatestraat. Aan de andere (west)zijde van de Kroonaardstraat ligt het bos van Petit Bois, met nog iets meer westwaarts de twee mijnkraters van Petit Bois. Het Wijtschatebos is via wandelpaden ontsloten voor het publiek.

In het Wijtschatebos kunnen verschillende betonnen constructies en andere sporen teruggevonden worden, die uit de Eerste Wereldoorlog dateren. Volgende sporen werden ondertussen geïdentificeerd. Vooreerst is er de "Dietrich"-mijnschacht in de noordwestelijke hoek van het bos (Wijtschatebos 1), toegankelijk vanaf het wandelpad komende van de Kroonaardstraat. Vlakbij, tegen de westelijke rand van het bos (Wijtschatebos 2) en net ten zuiden van de mijnschacht, aan de andere kant van het wandelpad (Wijtschatebos 3), zijn restanten van vernielde betonnen constructies terug te vinden. Langs het oost-west lopende wandelpad staat een betonnen constructie die nu is ingericht als schuilplaats voor vleermuizen (Wijtschatebos 4). In het bos iets ten noorden van deze vleermuizenschuilplaats is een betonnen constructie terug te vinden (Wijtschatebos 5) en meer noordwaarts zijn vrij intacte restanten van andere betonnen constructies terug te vinden (Wijtschatebos 6 en 7). In de zuidoostelijke hoek van het bos, ten noorden van Wytschaete Military Cemetery, kan een intacte, halfondergrondse constructie op een motte teruggevonden worden (Wijtschatebos 8). Tegen de zuidelijke rand van het Wijtschatebos kan tenslotte een loopgraaf gevolgd worden met ter hoogte van het wandelpad een bomput en in de zuidwestelijke hoek van het bos twee vrij intacte betonnen constructies naast elkaar (Wijtschatebos 9 en 10).

Historische Achtergrond

Duitse betonnen verdedigingsconstructie. Behalve zware Britse artilleriebeschietingen werd het Wijtschatebos in de aanloop van de Mijnenslag ook nog eens bestookt met een duizendtal brandbommen. Toen de "6th Royal Irish" na de ontploffing van de diepteladingen op 7 juni 1917 vanaf Maedelstede Farm in de richting van Wijtschatebos in de aanval gingen, ondervonden ze zware tegenstand door een Duitse mitrailleur die bij deze bunker was opgesteld. Captain O’Brien-Butler werd hierbij getroffen. Pas toen de Duitse militairen gedood waren, konden de Ieren hun aanval verder zetten. Eén van de eerste slachtoffers van de "6th Royal Irish" tijdens de Mijnenslag was befaamde Major Redmond, die in de buurt van Maedelstede Farm dodelijk getroffen raakte.

Kenmerken

Kleine, nagenoeg volledig ondergrondse constructie met rechthoekig grondplan. Het beton is grotendeels tegen een houten bekisting gegoten, en aan de buitenzijde ook deels tegen boomstammen. Er zijn bewapeningsijzers zichtbaar. In het dak, dat 70 centimeter dik is, steekt een rechthoekige opening. Toegang aan oostelijke zijde.

  • THE NAVAL & MILITARY PRESS IN ASSOCIATION WITH THE NATIONAL ARCHIVES, "Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives" (cd-rom), Duitse militaire kaart: "Stellungskarte N° X vom 2.V.17 Wytschaetebogen", 1/20.000, 02.05.1917.
  • BURKE T., "The 16th (Irish) and 36th (Ulster) Divisions at The Battle of Wijtschate - Messines Ridge, 7 June 1917. A battlefield tour guide", Eigen beheer, 2007.
  • OLDHAM P., "Battleground Europe. Messines Ridge. Messines - Wytschaete - St Eloi", Barnsley, South Yorkshire, 2003.

Bron     : WOI Relict (2177): Duitse betonnen verdedigingsconstructie Wijtschatebos (8) (Wijtschate – WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2010


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Duitse verdedigingsconstructie Wijtschatebos (8) [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213492 (Geraadpleegd op 26-05-2020)