erfgoedobject

Duitse militaire post Wijtschatebos (8)

bouwkundig element
ID
213492
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213492

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het Wijtschatebos ligt ten noordwesten van de kerk van Wijtschate, gevat tussen de Vierstraat, Kroonaardstraat en Wijtschatestraat. Aan de andere (west)zijde van de Kroonaardstraat ligt het bos van Petit Bois, met nog iets meer westwaarts de twee mijnkraters van Petit Bois. Het Wijtschatebos is via wandelpaden ontsloten voor het publiek.

In het Wijtschatebos kunnen verschillende betonnen constructies en andere sporen teruggevonden worden, die uit de Eerste Wereldoorlog dateren. Volgende sporen werden ondertussen geïdentificeerd. Vooreerst is er de "Dietrich"-mijnschacht in de noordwestelijke hoek van het bos (Schacht Duitse tegenmijn Dietrich), toegankelijk vanaf het wandelpad komende van de Kroonaardstraat. Vlakbij, tegen de westelijke rand van het bos (Wijtschatebos 2) en net ten zuiden van de mijnschacht, aan de andere kant van het wandelpad (Wijtschatebos 3), zijn restanten van vernielde betonnen constructies terug te vinden. Langs het oost-west lopende wandelpad staat een betonnen constructie die nu is ingericht als schuilplaats voor vleermuizen (Wijtschatebos 4). In het bos iets ten noordwesten van deze vleermuizenschuilplaats is een betonnen constructie terug te vinden (Wijtschatebos 5) en meer noordwestwaarts zijn vrij intacte restanten van andere betonnen constructies terug te vinden (Wijtschatebos 6 en 7). In de zuidoostelijke hoek van het bos, ten noorden van Wytschaete Military Cemetery, kan een intacte, halfondergrondse constructie op een motte teruggevonden worden (Wijtschatebos 8). Tegen de zuidelijke rand van het Wijtschatebos kan ten slotte een loopgraaf gevolgd worden met ter hoogte van het wandelpad een bomput en in de zuidwestelijke hoek van het bos twee vrij intacte betonnen constructies naast elkaar (Wijtschatebos 9 en 10).

Historische achtergrond

Duitse betonnen verdedigingsconstructie. Behalve zware Britse artilleriebeschietingen werd het Wijtschatebos in de aanloop van de Mijnenslag ook nog eens bestookt met een duizendtal brandbommen. Toen de 6th Royal Irish na de ontploffing van de diepteladingen op 7 juni 1917 vanaf Maedelstede Farm in de richting van Wijtschatebos in de aanval gingen, ondervonden ze zware tegenstand door een Duitse mitrailleur die bij deze bunker was opgesteld. Captain O’Brien-Butler werd hierbij getroffen. Pas toen de Duitse militairen gedood waren, konden de Ieren hun aanval verder zetten. Eén van de eerste slachtoffers van de 6th Royal Irish tijdens de Mijnenslag was befaamde Major Redmond, die in de buurt van Maedelstede Farm dodelijk getroffen raakte.

Kenmerken

Kleine, nagenoeg volledig ondergrondse constructie met rechthoekig grondplan. Het beton is grotendeels tegen een houten bekisting gegoten, en aan de buitenzijde ook deels tegen boomstammen. Er zijn wapeningsijzers zichtbaar. In het dak, dat 70 centimeter dik is, steekt een rechthoekige opening. Toegang aan oostelijke zijde.

  • BURKE T. 2007: The 16th (Irish) and 36th (Ulster) Divisions at The Battle of Wijtschate - Messines Ridge, 7 June 1917. A battlefield tour guide, Eigen beheer.
  • OLDHAM P. 2003: Battleground Europe. Messines Ridge. Messines - Wytschaete - St Eloi, Barnsley.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte N° X vom 2.V.17 Wytschaetebogen, 1/20.000, 02/05/1917.

Bron: WOI Relict (2177): Duitse betonnen verdedigingsconstructie Wijtschatebos (8) (Wijtschate – WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duitse militaire post Wijtschatebos (8) [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213492 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.