erfgoedobject

Duitse betonnen verdedigingsconstructie Haus Schaumburg

bouwkundig element
ID
213505
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213505

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Halfondergrondse betonnen verdedigingsconstructie, gelegen achter de woning Pilkemseweg 138, op circa 2 kilometer ten oosten van Boezinge-dorp, op circa 1200 meter ten oosten van het Kanaal Ieper-IJzer en op 500 meter ten noorden van het gehucht de Vijfwegen.

Historische Achtergrond

Het gaat om een Duitse betonnen verdedigingsconstructie, net achter de Duitse eerste linie gelegen. Deze constructie lag bij een woning, die op Duitse militaire stafkaarten met "Haus Schaumburg" aangeduid werd. Langs de constructie, evenwijdig met de Pilkemseweg, liep een verbindingsweg, die met "Lebensader" werd aangeduid. Tot aan het begin van de Derde Slag bij Ieper (Slag bij Pilckem Ridge) lag de constructie op nauwelijks 400 meter ten noordoosten van de frontlijn verwijderd.

Kenmerken

Halfondergrondse tweeledige betonnen verdedigingsconstructie. De delen raken elkaar in de noordelijke hoek (voor het zuidelijke deel) respectievelijk in de zuidelijke hoek (voor het noordelijke deel). Het beton is aan buiten- en binnenzijde gegoten tegen een houten bekisting, het dak is vlak. Het zuidelijke deel is iets groter dan het noordelijke deel. Beide delen hebben een toegang aan oostelijke zijde, in het zuidelijke deel met L-vormige toegangspartij. Het schietgat van het zuidelijke deel is zuid-zuidwest georiƫnteerd, het schietgat in het noordelijke deel noord-noordwest. De schietgaten zijn voorzien van een uitsparing voor een driepoot van een mitrailleur. Centraal in het dak van ieder deel zit een vierkante opening. Er zijn verschillende inslagen te zien, waardoor de ronde bewapeningsijzers her en der zichtbaar zijn.

  • Britse militaire stafkaart "St-Julien", 28 NW2-5a, 1/4/1917, uit: "The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom", uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum (CD-rom).
  • Duitse militaire kaart: "Stellungskarte Ieperen, Blatt XXII v. 6 okt 1917", uit: The Naval & Military Press in association with The National Archives: "Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives" (CD-rom).

Bron     : WOI Relict (726): Duitse betonnen verdedigingsconstructie Haus Schaumburg Pilkemseweg 138 (Boezinge - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2009


Relaties

  • Is deel van
    Boezinge

  • Is deel van
    Slagveld Pilkem Ridge


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Duitse betonnen verdedigingsconstructie Haus Schaumburg [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213505 (Geraadpleegd op 06-03-2021)