Duitse militaire post Hof Ter Linden

Beschrijving

Gelegen bij boerderij Poezelstraat 14, op circa 1600 meter ten noorden van Boezinge-dorp, op circa 750 meter ten oosten van het Kanaal Ieper-IJzer en op circa 650 meter ten westen van de Ziegler-bunker. De omgeving is landelijk en vlak.

Het betreft een Duitse betonnen constructie uit de Eerste Wereldoorlog. Volgens de bewoner zouden er in de omgeving nog verschillende betonnen militaire posten gestaan hebben, die een vijftiental jaar terug in gegraven putten geduwd werden door middel van twee kranen.

Kenmerken

Halfondergrondse betonnen constructie, met rechthoekig grondplan van circa 10 op 6 meter. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting en verstevigd met ronde wapeningsijzers. Het dak is nagenoeg vlak en zou 160 centimeter dik zijn. Aan de noordoostkant zijn inslagen in het beton te zien. Her en der zitten er bakstenen (van latere datum). Aan de zuidwestkant zijn twee deuropeningen van circa 85 centimeter breed, die via één gang en één centrale deuropening binnenin uitmonden in twee rechthoekige ruimtes van circa 140 centimeter hoog, 300 centimeter breed en 250 centimeter diep, die van mekaar gescheiden worden door een tussenmuur van 85 centimeter breed. In het plafond van elke ruimte steekt telkens een rechthoekige opening. In de voorste gang steken eveneens twee rechthoekige vensteropeningen, die uitzicht geven op de buitenste deuropeningen.

• VAN DAMME P. 1995: Bunkers in de Ieperse frontstreek, anno 1995, Shrapnel (Western Front Association).
  • Afmetingen zijn afkomstig van een getekend plan van de bewoner.

Bron: WOI Relict (725): Duitse betonconstructie Hof Ter Linden (Boezinge - WOI)