erfgoedobject

Britse schuilplaats

bouwkundig element
ID: 213508   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213508

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Britse schuilplaats
    Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Halfondergrondse betonconstructie gelegen aan de rand van een bosje, iets ten westen van huis Reningsestraat 3A, circa 1 kilometer ten noorden van de kerk van Brielen, circa 1300 meter ten westen van het kanaal Ieper-IJzer en circa 300 meter ten oosten van "Solferino Farm Cemetery". Omgeving is landelijk en vlak.

Historische Achtergrond

Ten noorden en westen van "Wagram Farm", zoals het huis ten oosten van de betonconstructie genoemd werd op Britse militaire stafkaarten, was een bos aanwezig, waarvan het grootste deel nu verdwenen is. Deze betonconstructie van Britse makelij lag aan de rand van dit bos en maakte deel uit van een stelling die rondom dit bos aangelegd was.

Kenmerken

Halfondergrondse betonconstructie van circa 820 op 530 centimeter, bestaande uit 2 langwerpige ruimtes, met aan de uiteinden een kleine "gang". Aan de noord-en westkant telkens een deuropening, vermoedelijk met trappen en geflankeerd door lage muurtjes. Het beton aan de buitenkant en in de gangen is gegoten tegen een houten bekisting. Het plafond van de gangen is gegoten tegen golfplaten en verstevigd met ijzeren profielen, de muren zijn er witgekalkt. Her en der zijn er uitsparingen voor houten balken. Het plafond van de langwerpige ruimtes bestaat uit golfplaten die in het midden bovenaan met mekaar bevestigd worden. Deze ruimtes zijn bij benadering 100 centimeter hoog, 530 centimeter lang en 160 centimeter breed.

  • Britse militaire stafkaart "St-Julien", 28 NW2-6b, 30/3/1918: uit "The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom", uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum (CD-rom).

Bron     : WOI Relict (708): Britse schuilplaats Reningsestraat (Brielen - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Britse schuilplaats [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213508 (Geraadpleegd op 15-08-2020)