erfgoedobject

Boogvormige versterkte constructie

bouwkundig element
ID
213509
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213509

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vrijstaande, halfondergrondse constructie in tuin van huis Veurnseweg nummer 171, op zo'n 50 meter ten westen van de kerk van Brielen, in een vlakke, bebouwde omgeving.

Historische achtergrond

Vermoedelijk versterkte constructie uit de Eerste Wereldoorlog. Op Britse militaire stafkaarten is te zien hoe rondom het dorp van Brielen, onder meer ten westen van de kerk, Britse versterkingen aangelegd zijn, waar deze constructie vermoedelijk deel van uitmaakte.

Kenmerken

Kleine, langwerpige constructie, opgetrokken uit baksteen en beton. Het betonnen gewelf in de vorm van een hoefijzerboog is hoogstwaarschijnlijk gegoten op kleine golfplaten. Binnenin zijn de muren witgekalkt. Er is één opening in het dak. Er zijn twee deuropeningen, aan de noord- en aan de oostkant.

  • The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], St-Julien, 28 NW2, 6b, 30/3/1918.

Bron: WOI Relict (707): Cilindervormige constructie Veurnseweg 171 (Brielen - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boogvormige versterkte constructie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213509 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.