Ingebouwde betonconstructie

Locatiebeschrijving

Ingebouwde betonconstructie in woning Elzendammestraat nummer 6, op het kruispunt met de Poperingestraat, nabij het gehucht "De Wippe", op circa 3 kilometer ten noordwesten van het dorp van Elverdinge (vlak tegen de grens met Vleteren). Omgeving is vlak.

Historische Achtergrond

Op Britse militaire stafkaarten wordt het kruispunt van de Burgweg/Elzendammestraat met de Poperingestraat "De Wippe Cabaret" genoemd In de omgeving van het gehucht "De Wippe" waren tijdens de oorlog diverse kampementen aanwezig. Hier lagen reserve- en piketzones voor zowel Belgische, Franse als Britse troepen. Iets meer ten noorden liep de belangrijke spoorweglijn Ieper-Calais, die tijdens de Eerste Wereldoorlog het transport van mensen, materieel, munitie en bevoorrading van en naar het front verzorgde.

Kenmerken

Ingebouwde betonconstructie waarbij de betonnen muren aan de buitenkant van het hedendaags gebouw deels zichtbaar zijn.

• Dossier "Landschapskunst in de Westhoek. Vierde deelproject - Woesten". Contactpersoon: Chris Minten (Provincie West-Vlaanderen).
  • Britse militaire stafkaart "Elverdinghe", 28 NW1-4a, 18/7/1918: uit "The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom", uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum (CD-rom).

Bron     : WOI Relict (705): Ingebouwde betonconstructie Elzendammestraat (Elverdinge - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore