Schuilplaats

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schuilplaats

Locatiebeschrijving

Gelegen in de tuin van woning Veurnseweg nummer 506, onder een hedendaags bijenhok, op circa 500 meter ten oosten van de kerk van Elverdinge. Omgeving is vlak en bebouwd.

Historische Achtergrond

Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een schuilplaats voor manschappen. Vermoedelijk is de constructie van Britse makelij. In 1988 werd een bijenhok op de betonconstructie gebouwd.

Kenmerken

Halfondergrondse betonconstructie onder hedendaags bijenhok. Het vrij bleke beton is aan de buitenkant deels gegoten tegen een houten bekisting, deels tegen zandzakjes. Er is 1 toegang zichtbaar, waarbij het plafond schuin naar beneden afloopt. Deze toegang komt uit op een gang die op zijn beurt toegang verleent tot 2 haakse ruimtes. Het halfronde plafond van deze 2 vertrekken bestaat uit brede golfplaten, zogenaamde "olifantenplaten".

Bron     : WOI Relict (702): Schuilplaats Veurnseweg 506 (Elverdinge - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore