Geallieerde militaire post

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schuilplaats

Beschrijving

Gelegen in de tuin van woning Veurnseweg nummer 506, onder een hedendaags bijenhok, op circa 500 meter ten oosten van de kerk van Elverdinge. Omgeving is vlak en bebouwd.

Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een schuilplaats voor manschappen. Vermoedelijk is de constructie van Britse makelij. In 1988 werd een bijenhok op de betonnen constructie gebouwd.

Kenmerken

Halfondergrondse betonnen constructie onder hedendaags bijenhok. Het vrij bleke beton is aan de buitenkant deels gegoten tegen een houten bekisting, deels tegen zandzakjes. Er is één toegang zichtbaar, waarbij het plafond schuin naar beneden afloopt. Deze toegang komt uit op een gang die op zijn beurt toegang verleent tot twee haakse ruimtes. Het halfronde plafond van deze twee vertrekken bestaat uit brede golfplaten, zogenaamde elephant plates.

Bron: WOI Relict (702): Schuilplaats Veurnseweg 506 (Elverdinge - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore

Aanvullende informatie

Peter Oldham vermoedt dat de bunker deel uitmaakte van Field Camp of werd opgericht ten behoeve van de vele artilleriebatterijen die hier in de omgeving waren opgesteld. De constructie is typologisch gelijkaardig als die van Wagram Farm

• OLDHAM P. 2014: Armageddon’s Walls. British pill boxes 1914-1918, Barnsley, 244.