Duitse militaire post spoorwegbedding

Beschrijving

Gelegen ten oosten van de spoorwegbedding (spoorlijn Ieper-Komen), op circa 50 meter ten zuiden van de Kortewildestraat. Ten noorden van deze constructie zijn nog één commandopost en restanten van vier betonnen militaire posten tegen de spoorwegbedding terug te vinden. Deze bunker ligt op ongeveer 400 meter ten oosten van Hollebeke-dorp.

Historische achtergrond

Duitse betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog. Toen de noordelijke constructies door de Britten veroverd werden tijdens de Derde Slag bij Ieper en nu nagenoeg tegen de frontlijn lagen, fungeerden ze tijdens de winter van 1917-1918 onder meer als commandopost voor de 204th Division. Tijdens het Duitse Lente-Offensief (voorjaar 1918) werden ze opnieuw door de Duitsers veroverd, totdat ze tenslotte na hun verovering tijdens het Eindoffensief (september 1918) onder meer gebruikt werden als divisiehoofdkwartier van de 34th Division.

Kenmerken

Halfondergrondse betonnen constructie van circa 600 centimeter lang gebouwd tegen de spoorwegbedding (spoorlijn Ieper-Komen). Het beton is grotendeels tegen een houten bekisting gegoten. De hoeken van de constructie zijn afgeschuind.

Aan de oostelijke zijde zijn er twee openingen, vermoedelijk een deur- en vensteropening. Hun zijden zijn naar binnen toe afgeschuind. Ze bevatten diverse uitsparingen voor houten planken, met hier en daar nog houtrestanten aanwezig. De muur is hier circa 100 centimeter dik.

Binnenin bestaat de constructie uit één ruimte. Het plafond is gebogen (met diverse openingen) en de muren lijken witgekalkt. Aan de zuidelijke zijde is vermoedelijk een vensteropening aanwezig.

• COOMBS R., 2001: Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War, London.
  • OLDHAM P. 1995: Pill-boxes on the Western Front. A guide to the design, construction and use of concrete pill boxes 1914-1918, London.

Bron: WOI Relict (1244): Duitse betonconstructie Kortewildestraat (Hollebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele