Duitse militaire post I Oude Vaart

Beschrijving

In het natuurgebied langs de oude vaart Ieper-Komen, op circa 150 meter ten noordwesten van de Kortewildestraat (nabij huisnummer 33), op circa 600 meter ten oosten van de kerk van Hollebeke, liggen twee betonnen militaire posten in het bosje, ten westen van de vaart en de huidige spoorlijn Ieper-Komen. Constructie I ligt lager, tegen de oever van de vaart, de tweede betonnen post is hoger gelegen. Langs de oostelijke zijde van de spoorlijn zijn eveneens verschillende betonnen militaire posten terug te vinden.

Afgaande op de uiterlijke kenmerken gaat het om een Duitse constructie, gelegen in de vallei van de oude vaart Ieper-Komen. Tot aan de zomer van 1917 was de spoorlijn ter hoogte van Hollebeke in Duitse handen, tijdens de Derde Slag bij Ieper werd ze veroverd door de Britten, totdat ze tijdens het Duitse Lente-Offensief opnieuw van eigenaar zou wisselen.

Kenmerken

Langwerpige betonnen constructie van circa 600 op 380 centimeter, met half gebogen dak, dat gegoten is tegen golfplaten met fijne, diepe golving. De zijmuren en de westelijke muur zijn gegoten tegen een houten bekisting. Het beton is gewapend met ronde ijzers. Een deel van de zijmuren is ingestort. Aan de zuidelijke zijde was er vermoedelijk een deuropening aanwezig, getuige hiervan de uitsparingen. Aan de oostelijke zijde zitten er in de gebogen muur twee rechthoekige openingen (met een diepte van 65 centimeter), met uitsparingen voor een houten kader.

Bron: WOI Relict (1570): Betonconstructie I Oude Vaart (Hollebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele