Duits-Australische militaire post Backofen

Beschrijving

Betonnen militaire post aan de westelijke rand van het golfterrein De Palingbeek, vlak tegen de Palingbeekstraat. Iets meer ten noorden staat het gedenkteken voor de broers Mahieu. Het terrein van de golfclub Palingbeek ligt ten zuiden van het provinciaal domein Palingbeek en ten zuiden van het voormalige kanaal Ieper-Komen, op ongeveer één kilometer ten westen van Hollebeke.

Historische achtergrond

Duitse betonnen constructie deels tegen een voormalige oven aangebouwd, vandaar bij de Duitsers bekend als Backofen. Deze constructie werd 'gekeerd' door de 1st Australian Division, die de originele constructie ontmantelden en herbouwden tot een kleine schuilplaats.

In deze omgeving probeerde Luitenant Korfer van de 12de compagnie, 61ste Duitse Infanterieregiment, op 7 juni 1917 de opmars van de 47th (London) Division tegen te houden. Korfer werd met zijn mitrailleurs teruggedreven door het 7th London Regiment. Van Luitenant Korfer werd na de slag niks meer gehoord.

Kenmerken

Bovengrondse rechthoekige constructie. De onregelmatig geconstrueerde muren (circa 80 centimeter dik) zijn deels opgetrokken uit (Duitse) betonblokken (met gaten), deels gegoten, terwijl hier en daar bakstenen zichtbaar zijn. Er zijn eveneens ronde wapeningsijzers te zien. De constructie bestaat uit één rechthoekige ruimte, met toegang aan de oostelijke zijde.

• S.N. s.d.: De historische Palingbeek - The Historic Palingbeek", folder uitgegeven door de golfclub.
  • OLDHAM P. 1995: Pill-boxes on the Western Front. A guide to the design, construction and use of concrete pill boxes 1914-1918, London.

Bron: WOI Relict (1316): Duits-Australische betonconstructie Backofen (Hollebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele