erfgoedobject

Australische observatiepost

bouwkundig element
ID
213517
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213517

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen op het golfterrein De Palingbeek, op een bebost heuveltje, nabij Hole 18. Vlakbij bevinden zich de restanten van het voormalige kasteel. Het terrein van de golfclub Palingbeek ligt ten zuiden van het provinciaal domein Palingbeek en ten zuiden van het voormalige kanaal Ieper-Komen, op circa één kilometer ten westen van Hollebeke.

Deze observatiepost werd gebouwd op de ruïnes van het "White Chateau", nadat dit kasteel in juni 1917 op de Duitsers veroverd was. Ze zou gebouwd zijn door de 4th Australian Field Company (Royal Engineers).

Kenmerken

Betonnen post, grotendeels gegoten tegen golfplaten met een fijne golving. Het beton is verstevigd met ronde bewapening. Aan de zuidelijke zijde is een rechthoekige deuropening, die via trapjes naar de observatieruimte leidt. Bovenaan in deze ruimte zit een opening, met hout bekleed en versmallend naar buiten toe (aan de noordoostkant). Er steekt (nu) een ronde buis in.

  • S.N. s.d.: De historische Palingbeek - The Historic Palingbeek, brochure uitgegeven door de Golfclub ‘De Palingbeek’.
  • Mondelinge informatie verstrekt door Ian Connerty (26 april 2004).

Bron: WOI Relict (2095): Australische observatiepost (Hollebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Australische observatiepost [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213517 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.