erfgoedobject

Duitse betonconstructie Cambrai Reserve 1

bouwkundig element
ID: 213519   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213519

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

In weide nabij het kruispunt van de Roeselaarsestraat met de Verlorenhoekstraat liggen 3 betonconstructies: Cambrai 1 (de meest zuidwestelijke constructie), Cambrai 2 en Cambrai 3 (dichtst bij de Verlorenhoekstraat). De constructies liggen circa 2 kilometer ten noordoosten van de kerk van Sint-Jan, op circa 150 à 200 meter ten noorden van de autostrade A19. Circa 200 meter ten noordwesten ligt de Duitse mitrailleurspost "Pickelhaube", op circa 200 meter naar het zuiden toe ligt de betonconstructie "Cambrai Trench". De omgeving is licht heuvelachtig en grotendeels landelijk.

Historische Achtergrond

1 van 3 bewaard gebleven betonconstructies, die gelegen waren in een verbindingsloopgraaf die liep van "Cambrai Reserve" naar "Cambrai Trench". Vandaar dat de 3 constructies niet gelijk georiënteerd zijn, maar de grillige loopgraaf volgden. Vermoedelijk gaat het hier om een Duitse schuilplaats. Oorspronkelijk stonden in deze omgeving ruim 30 betonconstructies, die allen in 1916-1917 gebouwd werden en op de eerste dag van de "Derde Slag om Ieper" (31 juli 1917) veroverd werden. Ze maakten deel uit van de frontlinie in de zomer van 1918.

In één van deze schuilplaatsen richtte Noël Chavasse, geneesheer-chirurg van het RAMC, een hulppost in. Hij had reeds een Military Cross en het Victoria Cross ontvangen wegens zijn heldenmoed. De eerste dag dat hij in deze omgeving werkte, liep hij een hoofdwonde op, maar hij weigerde zijn post te verlaten. Twee dagen later werd hij ernstig geraakt in buik en arm. Zwaargewond werd hij overgebracht naar het "Casualty Clearing Station No 32" (medische post) op de Brandhoek in Vlamertinge, waar hij aan zijn verwondingen overleed op 4 augustus 1917. Hij werd begraven op "Brandhoek New Military Cemetery" (Vlamertinge). Postuum werd hem een tweede Victoria Cross toegekend. Hij is de enige militair die tijdens de Eerste Wereldoorlog twee Victoria Crosses mocht ontvangen.

Kenmerken

Vrijstaande, halfondergrondse betonconstructie van circa 670 centimeter lang en 350 centimeter breed, deel uitmakend van een lijn. Het beton is onder meer bewapend met ronde ijzers van circa 1 centimeter dik en is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak is nagenoeg vlak, circa 1 meter dik en bevat 2 openingen. Aan de oostkant, dat circa 60 centimeter dik is, zijn 2 deuropeningen. Binnenin zijn 2 ruimtes, die onderling met mekaar verbonden zijn met een doorgang van 64 centimeter breed. De linkerruimte meet circa 210 op 180 centimeter. De voorkant (westen) is volledig gesloten (de muur is hier vermoedelijk ruim 100 centimeter) en heeft enkele beschadigingen opgelopen.


Bron     : WOI Relict (1302): Duitse betonconstructie Cambrai Reserve 1 (Ieper - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2004


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Duitse betonconstructie Cambrai Reserve 2

  • Is gerelateerd aan
    Duitse betonconstructie Cambrai Reserve 3

  • Is deel van
    Ieper

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Duitse betonconstructie Cambrai Reserve 1 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213519 (Geraadpleegd op 28-09-2020)