erfgoedobject

Duitse betonconstructie Cambrai Reserve 2

bouwkundig element
ID
213520
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213520

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

In een weide nabij het kruispunt van de Roeselaarsestraat met de Verlorenhoekstraat liggen 3 betonconstructies: Cambrai 1 (de meest zuidwestelijke constructie), Cambrai 2 en Cambrai 3 (dichtst bij de Verlorenhoekstraat). De constructies liggen circa 2 kilometer ten noordoosten van de kerk van Sint-Jan, op circa 150 à 200 meter ten noorden van de autostrade A19. Circa 200 meter ten noordwesten ligt de Duitse mitrailleurspost "Pickelhaube", op circa 200 meter naar het zuiden toe ligt de betonconstructie "Cambrai Trench". De omgeving is licht heuvelachtig en grotendeels landelijk.

Historische Achtergrond

1 van 3 bewaard gebleven betonconstructies, die gelegen waren in een verbindingsloopgraaf die liep van "Cambrai Reserve" naar "Cambrai Trench". Vandaar dat de 3 constructies niet gelijk georiënteerd zijn, maar de grillige loopgraaf volgden. Vermoedelijk gaat het hier om een Duitse schuilplaats. Oorspronkelijk stonden in deze omgeving ruim 30 betonconstructies, die allen in 1916-1917 gebouwd werden en op de eerste dag van de "Derde Slag om Ieper" (31 juli 1917) veroverd werden. Ze maakten deel uit van de frontlinie in de zomer van 1918.

In één van deze schuilplaatsen richtte Noël Chavasse, geneesheer-chirurg van het RAMC, een hulppost in. Hij had reeds een Military Cross en het Victoria Cross ontvangen wegens zijn heldenmoed. De eerste dag dat hij in deze omgeving werkte, liep hij een hoofdwonde op, maar hij weigerde zijn post te verlaten. Twee dagen later werd hij ernstig geraakt in buik en arm. Zwaargewond werd hij overgebracht naar het "Casualty Clearing Station No 32" (medische post) op de Brandhoek in Vlamertinge, waar hij aan zijn verwondingen overleed op 4 augustus 1917. Hij werd begraven op "Brandhoek New Military Cemetery" (Vlamertinge). Postuum werd hem een tweede Victoria Cross toegekend. Hij is de enige militair die tijdens de Eerste Wereldoorlog twee Victoria Crosses mocht ontvangen.

Kenmerken

Vrijstaande, halfondergrondse betonconstructie van circa 910 centimeter lang en 350 centimeter breed. Het beton is onder meer verstevigd met ronde bewapeningsijzers van 1 centimeter dik en vlechtwerk en is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak is nagenoeg vlak, circa 105 centimeter dik en bevat 3 openingen. De beide zijkanten van de constructie zijn beschadigd. De voorkant (oosten) is volledig gesloten. De achterzijde (westen) is circa 60 centimeter dik en bevat 3 deuropeningen.

Binnenin zou de constructie uit 3 ruimtes bestaan, die onderling met mekaar verbonden zijn.


Bron     : WOI Relict (1303): Duitse betonconstructie Cambrai Reserve 2 (Ieper - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2004


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Duitse betonconstructie Cambrai Reserve 1

  • Is gerelateerd aan
    Duitse betonconstructie Cambrai Reserve 3

  • Is deel van
    Ieper


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Duitse betonconstructie Cambrai Reserve 2 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213520 (Geraadpleegd op 25-06-2021)