Britse betonnen post Witte Poort Farm

Beschrijving

Bovengrondse betonnen constructie achter boerderij 't Hof Wittepoorte, Begijnenbosstraat nummer 1, ten zuidoosten van de Zuiderring, op circa 400 meter ten zuidwesten van "Railway Wood" en op circa twee kilometer ten noorden van Zillebeke. De constructie ligt op een helling, gekend als Bellewaarde Ridge.

Het betreft meer bepaald een Britse betonnen constructie nabij een boerderij die door de Britten Witte Poort Farm genoemd werd en zich oorspronkelijk ten westen van de betonnen constructie bevond. In het ijzer, verwerkt in de constructie zouden zich onder meer nog resten van een Duits geweer bevinden.

Kenmerken

Bovengrondse betonnen constructie. Het beton is langs de buitenzijde grotendeels gegoten tegen golfplaten met een fijne, ondiepe golving. Het dak is half gebogen en gegoten op golfplaten met brede golving, zogenaamde "olifantenplaten", die binnenin nog aanwezig zijn en bovenaan aan mekaar bevestigd zijn.

Er zijn twee L-vormige toegangen, namelijk aan de noordwestelijke en aan de zuidwestelijke kant, waarbij het plafond van de laatste lichtjes gebogen is. Hier zijn ook nog trapjes bewaard gebleven. Er steekt aan de zuidkant een kleine vensteropening, die naar buiten toe schuin loopt.

• BOSTYN F., "De vergeten oorlog onder de Salient. Bijdrage tot de geschiedenis van de Tunnelling Companies in Vlaanderen (1915-1918)", Leuven, KUL, 1998 (onuitgegeven licentiaatsverhandeling).

Bron: WOI Relict (1686): Britse betonnen constructie Witte Poort Farm (Zillebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore