erfgoedobject

Britse betonnen constructie Witte Poort Farm

bouwkundig element
ID
213527
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213527
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Bovengrondse betonnen constructie achter boerderij 't Hof Wittepoorte, Begijnenbosstraat nummer 1, ten zuidoosten van de Zuiderring, op circa 400 meter ten zuidwesten van "Railway Wood" en op circa 2 kilometer ten noorden van Zillebeke. De constructie ligt op een helling ("Bellewaarde Ridge").

Historische Achtergrond

Het gaat om een Britse betonnen constructie nabij een boerderij die door de Britten "Witte Poort Farm" genoemd werd en zich oorspronkelijk ten westen van de betonconstructie bevond. In het ijzer, verwerkt in de constructie zouden zich onder meer nog resten van een Duits geweer bevinden.

Kenmerken

Bovengrondse betonnen constructie. Het beton is langs de buitenzijde grotendeels gegoten tegen golfplaten met een fijne, ondiepe golving. Het dak is half gebogen en gegoten op golfplaten met brede golving, zogenaamde "olifantenplaten", die binnenin nog aanwezig zijn en bovenaan aan mekaar bevestigd zijn.

Er zijn 2 L-vormige toegangen, namelijk aan de noordwestelijke en aan de zuidwestelijke kant, waarbij het plafond van de laatste lichtjes gebogen is. Hier zijn ook nog trapjes bewaard gebleven. Er steekt aan de zuidkant een kleine vensteropening, die naar buiten toe schuin loopt.

  • BOSTYN F., "De vergeten oorlog onder de Salient. Bijdrage tot de geschiedenis van de Tunnelling Companies in Vlaanderen (1915-1918)", Leuven, KUL, 1998 (onuitgegeven licentiaatsverhandeling).

Bron     : WOI Relict (1686): Britse betonnen constructie Witte Poort Farm (Zillebeke - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Britse betonnen constructie Witte Poort Farm [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213527 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.