Betonnen militaire post The Bluff

Beschrijving

The Bluff is gelegen in het provinciaal domein Palingbeek, ten noorden van het Bylanderpad en ten westen van de horecazaak Palingbeek. The Bluff aan de noordelijke oever van het verwezen kanaal Ieper-Komen, bevat verschillende mijnkraters, die dateren uit de jaren 1915-1916. Eronder zouden nog steeds onderaardse gangen aanwezig zijn, die uitkomen bij het kanaal. Er is minimum één betonnen militaire post bewaard.

Historische achtergrond

Betonnen constructie in het gebied van The Bluff, vlakbij diverse mijnkraters.

Aan het kanaal Ieper-Komen hadden de Britse engineers en Duitse Pioniere stellingen uitgebouwd in de hoger gelegen oevers, op nauwelijks 40 meter van mekaar verwijderd. De noordwestelijke zijde, in handen van de Britten, was bijna tien meter hoger dan de Duitse stellingen, wat strategisch natuurlijk bijzonder belangrijk was. De Britten noemden hun stellingen The Bluff ("bluff" is Engels voor "steile oever"), de Duitsers spraken van Die grosse Bastion (tegenover Die kleine Bastion voor hun eigen stellingen).

Het gebied van The Bluff zou tijdens de Eerste Wereldoorlog vooral de plaats worden waar talrijke militairen het leven lieten door de ondergrondse oorlogsvoering. Beide kampen probeerden elkaar uit te schakelen via het plaatsen van ondergrondse mijnen onder de vijandelijke stellingen. In de ondergrond speelde zich jarenlang een dodelijk kat en muis-spel af, waarbij de oevers van het kanaal regelmatig van bezetter wisselde.

In november 1915 slaagden de Duitsers er een eerste keer in om een zware mijn tot ontploffing te brengen onder de Britse linies, op 22 januari 1916 brachten ze een reeks mijnen tot ontploffing, waarbij de flank van The Bluff werd opengereten. De Britse loopgraven en de reeds uitgegraven tunnel liepen zware schade op. Bij een grote mijnexplosie op 14 februari 1916 konden het Duitse 124ste en later het Duitse 123ste infanterieregiment alle Britse schachten innemen. Honderden soldaten verloren hierbij het leven.

Op 2 maart 1916 startte de Britse 17de divisie met een bovengrondse tegenaanval, waarbij de 2nd Suffolks, 8th Royal Lancasters en 1st Gordon Highlanders het grootste deel van de Duitse stellingen van Die kleine Bastion konden innemen.

Op 25 juli 1916 werden de vooruitgeschoven Britse linies opgeblazen, maar de Britten, die vermoed hadden dat de Duitsers dan zouden terugslaan, hadden hun voorlinies nauwelijks bemand achtergelaten.

Met de Mijnenslag van 7 juni 1917 slaagden de Britten erin het gebied rond The Bluff te ontzetten, maar tijdens het Duits Lente-Offensief (voorjaar 1918) viel het territorium opnieuw in Duitse handen. Op 28 september 1918 kon het terrein rond The Bluff finaal door de 14th Light Division ingenomen worden.

Tussen deze grotere gebeurtenissen door vonden ook kleinere "slagen" plaats. En voortdurend werden door beide kampen koortsachtig schachten en ondergrondse gangen uitgegraven en verstevigd, terwijl de vijandelijke ondergrondse activiteiten werden afgeluisterd en gesaboteerd.

Kenmerken

Betonnen constructie, grotendeels ingebouwd in de heuvelflank en bedekt met aarde en begroeiing. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting en er zijn ronde wapeningsijzers zichtbaar. Het zichtbare gedeelte, waar zich vermoedelijk één deuropening bevindt, is gericht naar het westen. Het dak lijkt gebogen.

Bron: WOI Relict (973): Betonconstructie The Bluff (Zillebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele