Betonnen militaire post Vierlingen 3

Beschrijving

Nagenoeg volledig ondergrondse betonnen constructie, gelegen in het bos Vierlingen, aan de rand van het bos, op circa 50 meter ten westen van de mijnkrater Caterpillar. In de onmiddellijke omgeving zijn nog talrijke restanten van betonnen constructies te zien.

Historische achtergrond

De Caterpillar ("rups") was de Britse benaming voor de kunstmatige, kronkelende heuvelrug die ontstaan was ten gevolge van de graafwerken voor de aanleg van de spoorlijn Ieper-Komen, ten zuiden van die andere kunstmatige heuvel, later bekend als Hill 60. Het gebied rond Hill 60 en Caterpillar zou gedurende een groot deel van de oorlog vlak tegen de frontlijn liggen en vooral berucht worden door de ondergrondse oorlog, die hier gevoerd werd, met als "hoogtepunt" de ontploffing van een dieptemijn op 7 juni 1917 (Mijnenslag), waardoor de nabijgelegen krater Caterpillar ontstond. Het zou kunnen gaan om een Duitse, ondergrondse schuilplaats, die tevens fungeerde als schietpostje.

Kenmerken

Bijna volledig ondergrondse constructie, waarvan de westelijke zijde afgerond is. De constructie is circa 350 centimeter lang en 330 centimeter breed. De dikte van het dak varieert tussen 25 en 60 centimeter. Het dak is vlak en heeft in het midden een vierkante opening (circa 20 op 20 centimeter). Aan de oostelijke zijde steekt een deuropening van circa 70 centimeter breed. De muur is hier ongeveer 50 centimeter dik.

Binnenin is de constructie meerhoekig (vijfhoekig?) en tegen een houten bekisting gegoten. Er zijn houten en stalen balken te zien. In de onmiddellijke omgeving zijn nog diverse restanten van betonnen constructies te zien.

• CAVE N., LAMPAERT R. (vertaling) 1999: Hill 60, Slagveld België 2, Erpe.
  • COOMBS R 2001: Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War, London.

Bron: WOI Relict (2079): Betonnen constructie 3 Vierlingen (Zillebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele