Duitse militaire post

Beschrijving

In het Groenenburgbos, op zo'n kilometer ten westen van Hill 60 zijn diverse betonnen militaire posten uit de Eerste Wereldoorlog en restanten ervan terug te vinden, evenals landschappelijke sporen zoals bomputten en loopgraafstructuren. De hier beschreven constructie is terug te vinden ten westen van de Kranenburgstraat, ter hoogte van de kruising van twee wandelpaden.

Het betreft een stevige Duitse mitrailleurpost met schuilplaats, die uiteengereten is. Het Groenenburgbos maakte deel uit van Shrewsbury Forest, zoals aangeduid door de Britten. De constructie ligt op het kruispunt van twee wandelpaden, die op Britse militaire stafkaarten aangeduid staan met Illusive Avenue en Jeer Trench.

Kenmerken

Deels uiteengereten betonconstructie met bijkomende muur aan noordoostkant. Het beton is gewapend met onder meer ronde ijzers. Het dak was vermoedelijk circa 140 centimeter dik. De muren zijn tot 145 centimeter dik. Er zijn meerdere openingen zichtbaar. In de voormuur zijn bij het gieten van het beton nisjes en vermoedelijk een schietgat uitgespaard.

• The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Zillebeke, 28NW4 & NE3, 5a, 1/4/1917.

Bron: WOI Relict (1325): Duitse bunker Hoogendorp (Zillebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore