Betonnen militaire post Vierlingen 6

Beschrijving

Nagenoeg volledig ondergrondse betonnen constructie, gelegen in het bos Vierlingen, op de hoek van een wandelpaadje zo'n 30 meter ten zuidwesten van de mijnkrater Caterpillar. Vlakbij liggen de restanten van de betonnen constructie Vierlingen 5.

Historische achtergrond

De Caterpillar ("rups") was de Britse benaming voor de kunstmatige, kronkelende heuvelrug die ontstaan was ten gevolge van de graafwerken voor de aanleg van de spoorlijn Ieper-Komen, ten zuiden van die andere kunstmatige heuvel, later bekend als Hill 60. Het gebied rond Hill 60 en Caterpillar zou gedurende een groot deel van de oorlog vlak tegen de frontlijn liggen en vooral berucht worden door de ondergrondse oorlog, die hier gevoerd werd, met als "hoogtepunt" de ontploffing van een dieptemijn op 7 juni 1917 (Mijnenslag), waardoor de nabijgelegen krater Caterpillar ontstond.

Het gaat hier waarschijnlijk om een Duitse constructie.

Kenmerken

Rechthoekige, bijna volledig ondergrondse betonnen constructie, waarvan het dak grotendeels vernield is. Het beton aan de buitenkant is grotendeels gegoten tegen een houten bekisting, achteraan tegen zandzakjes. Binnenin zijn de muren en het plafond gegoten tegen een houten bekisting. Het plafond lijkt een beetje schuin weggezakt. De constructie bevat een deuropening aan de zuidelijke zijde en één aan de oostelijke zijde, waarnaast er eveneens een vensteropening is. De muren en openingen bevatten allerhande uitsparingen voor houten planken, waarvan er hier en daar nog aanwezig zijn.

• CAVE N., LAMPAERT R. (vertaling) 1999: Hill 60, Slagveld België 2, Erpe.
  • COOMBS R 2001: Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War, London.

Bron: WOI Relict (2082): Betonnen constructie 6 Vierlingen (Zillebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele