erfgoedobject

Geallieerde militaire post

bouwkundig element
ID
213546
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213546

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire post gelegen bij woning Diksmuidseweg nummer 509, op circa 1300 meter ten noordoosten van de kerk van Zuidschote, op circa 100 meter ten noordwesten van de brug van Steenstrate en op circa 25 meter ten westen van het kanaal Ieper-IJzer. De omgeving is landelijk en vlak.

Historische achtergrond

Het gaat om een betonnen militaire post van geallieerde afkomst. Vroeger stonden er twee gelijkaardige constructies, maar één ervan werd later afgebroken. De constructie is in de loop der jaren wat aangepast, onder meer toevoeging van betonstaven en een vals plafond binnenin.

Kenmerken

Halfondergrondse betonnen constructie van circa 140 centimeter hoog, 440 centimeter breed en 270 centimeter diep. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak is gegoten op golfplaten met een brede golving (zogenaamde olifantenplaten).

Aan de zuidwestkant zijn er twee deuropeningen (breedte: 76 centimeter, diepte: 25 centimeter) onder een afdak. Binnenin bestaat de constructie uit twee ruimtes van circa 220 op 180 centimeter, die met mekaar verbonden worden via een deuropening. De binnenmuur is circa 27 centimeter dik. Het grootste deel van het plafond van beide ruimtes is achteraf verlaagd.

  • Met medewerking van Aurel Sercu en George Smagghe.

Bron: WOI Relict (1566): Betonconstructie Diksmuidseweg (Zuidschote - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geallieerde militaire post [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213546 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.