Duitse bunker Bos Ter Heide (5)

Locatiebeschrijving

Half ondergrondse, betonnen militaire constructie, gelegen in de bossen circa 300 meter ten noorden van het Kasteel Ter Heide. Vlakbij liggen 2 andere betonnen constructies, circa 400 meter ten zuidoosten (vlakbij het kasteel) liggen nog 2 Duitse constructies. Hof Ter Heide ligt circa 8 kilometer ten oosten van de Dodengang. De omgeving is er licht heuvelachtig.

Historische Achtergrond

Op Kasteel Ter Heyde bevond zich tijdens de Eerste Wereldoorlog een Duits hoofdkwartier, gelegen achter de Duitse 3de verdedigingslinie. Het gaat hier om de grootste van een groep van 3 betonnen constructies. Het zou, gezien de grootte kunnen gaan om een commandopost.

Kenmerken

Half ondergrondse, betonnen constructie gegoten tegen een houten bekisting. Het dak is lichtjes gebogen. De constructie bevat 2 ingangen (één aan noord- en aan zuidkant, beiden circa 75 centimeter breed). In het midden van de muur aan de oostkant is een ruimte onder een afdak (hoogte: 166 centimeter, breedte: 160 centimeter, diepte: 145 centimeter). Het afdak zelf is 17 centimeter dik. In deze muur steken eveneens gaten, vermoedelijk voor een (nu verdwenen) houten bijbouw. Binnenin bestaat de constructie uit 2 ruimtes, die aan beide zijden via trapjes en een korte gang betreden kunnen worden. De 2 ruimtes (circa 180 centimeter hoog, 305 centimeter lang en 215 centimeter breed) worden van mekaar gescheiden door een muur van 50 centimeter dik en 190 centimeter lang. Het plafond bestaat uit beton, verstevigd met ijzeren staven. Her en der zijn (restanten van) houten planken en uitsparingen in het beton aanwezig.

Bron     : WOI Relict (203): Duitse bunker Bos Ter Heide (5) (Koekelare - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore