erfgoedobject

Duitse betonnen constructie Bos Ter Heide (3)

bouwkundig element
ID: 213548   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213548

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Half ondergrondse, betonnen militaire constructie, gelegen in de bossen circa 300 meter ten noorden van het Kasteel Ter Heide. Vlakbij liggen 2 andere betonnen constructies, circa 400 meter ten zuidoosten (vlakbij het kasteel) liggen nog 2 Duitse constructies. Hof Ter Heide ligt circa 8 kilometer ten oosten van de Dodengang. De omgeving is er licht heuvelachtig.

Historische Achtergrond

Op Kasteel Ter Heyde bevond zich tijdens de Eerste Wereldoorlog een Duits hoofdkwartier, gelegen achter de Duitse 3de verdedigingslinie. Het gaat hier om de tweede grootste van een groep van 3 betonnen constructies. Het zou kunnen gaan om een schuilplaats.

Kenmerken

Rechthoekige, half ondergrondse betonnen constructie, gegoten tegen een houten bekisting. Het dak lijkt gebogen. De achtermuur (met ingang met breedte van 80 centimeter) bevindt zich aan noord-noordwest kant en heeft een lengte van circa 610 centimeter. De muur naast de ingang heeft een dikte van 100 centimeter. De noordoostkant meet 520 meter en bevat 2 gaten: een klein, schuin gaatje van 25 centimeter hoog en 20 centimeter breed en een grotere rechthoekige opening van 40 centimeter hoog en 60 centimeter breed. Binnenin bestaat de constructie uit één ruimte, die via een trap en een gang (waar de 2 gaten op uitkomen) betreden kan worden. De binnenmuur is 50 centimeter breed. De ruimte binnenin is (nu) 175 centimeter hoog en het plafond bestaat uit beton, verstevigd met ijzeren staven. Sporen van teerpapier tegen plafond.


Bron     : WOI Relict (399): Duitse betonnen constructie Bos Ter Heide (3) (Koekelare - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2004


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Duitse betonnen constructie Bos Ter Heide (4)

 • Is gerelateerd aan
  Duitse bunker Bos Ter Heide (5)

 • Is gerelateerd aan
  Militaire constructie bos Ter Heide (2)

 • Is gerelateerd aan
  Ondergrondse betonnen militaire constructie bos Ter Heide (1)

 • Is deel van
  Bafferstraat

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Duitse betonnen constructie Bos Ter Heide (3) [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213548 (Geraadpleegd op 13-07-2020)