Geallieerde bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker

Beschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonnen militaire post in een weide ten zuidoosten van Nieuwpoortsteenweg nummer 156, op circa 1800 meter ten noordoosten van het centrum van Oostduinkerke, in een vrij landelijke, vlakke omgeving.

Het gaat om een betonnen constructie van geallieerde makelij. De functie is niet gekend. De hoogte en inrichting van de constructie (met twee openingen aan de westkant) zouden kunnen wijzen op een functie als paardenstal?

Kenmerken

Betonnen constructie van circa 350 centimeter hoog, 460 centimeter lang en 585 centimeter breed, met aan de zuidkant een vooruitstekend, lager toegangsgedeelte van circa 260 centimeter hoog, 220 centimeter lang en 140 centimeter breed, met een deuropening van circa 90 centimeter breed. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting en verstevigd met ronde wapeningsijzers. In het plafond werden spoorwegrails ter versteviging gebruikt. Het dak loopt lichtjes af naar het westen toe. In de noordoosthoek heeft de constructie een inslag te verwerken gekregen, die later werd opgevuld met bakstenen.

Binnenin is er één hoge, rechthoekige ruimte, waarbij de bovenste randen van de muren zijn afgeschuind. Er zijn vele uitsparingen, waarin meestal nog houten planken steken. Aan de westkant zijn er twee rechthoekige openingen, die onderaan met schuine wanden afgewerkt zijn en nadien dichtgemetseld werden.

• Documentatiecentrum In Flanders Fields Museum, collectie militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Batteriekarte f.d. Gruppe Nord (Nördl. Teil) Blatt XXVIII von 10.10.18.

Bron: WOI Relict (1645): Betonnen constructie Nieuwpoortsteenweg 156 (Oostduinkerke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele