erfgoedobject

Ingebouwde mitrailleurspost

bouwkundig element
ID: 213553   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213553

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

In en rond de woning van Nieuwstraat nummer 4, op 600 meter ten noorden van de kerk van Wulpen, vlak ten noorden van het Langgeleed en op 90 meter ten noordwesten van het kanaal Nieuwpoort-Veurne, bevinden zich 2 mitrailleursposten. 1 bevindt zich in de kelder van de woning, de andere staat achter (ten oosten) van het huis. Op circa 350 meter ten zuidwesten staat de mitrailleurspost van Conterdijk nummer 15 in een schuur. De omgeving is landelijk en vlak.

Historische Achtergrond

Mitrailleurspost van geallieerde makelij. Wulpen lag tijdens de Eerste Wereldoorlog achter de 2de verdedigingslinie. Het dorp fungeerde als kantonnement voor geallieerde militairen.

Kenmerken

Halfondergrondse rechthoekige betonconstructie in kelder van woonhuis. De constructie is opgetrokken met betonstenen. Het plafond is verstevigd met ijzeren profielen waartussen houten balken steken. In de noordoostkant is een dichtgemaakt schietgat te zien, met eronder een driehoekige nis (om de driepoot van een mitrailleur te plaatsen).

  • Duitse militaire kaart "Batteriekarte f.d. Gruppe Nord (Nördl. Teil) Blatt XXVIII von 10.10.18".

Bron     : WOI Relict (1656): Ingebouwde mitrailleurspost Nieuwstraat 4 (Wulpen - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Ingebouwde mitrailleurspost [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213553 (Geraadpleegd op 27-05-2020)