Geallieerde mitrailleurpost

Beschrijving

In en rond de woning van Nieuwstraat nummer 4, op 600 meter ten noorden van de kerk van Wulpen, vlak ten noorden van het Langgeleed en op 90 meter ten noordwesten van het kanaal Nieuwpoort-Veurne, bevinden zich twee mitrailleurposten. Eén bevindt zich in de kelder van de woning, de andere staat achter (ten oosten) van het huis. Op circa 350 meter ten zuidwesten staat de betonnen militaire post van Conterdijk nummer 15 in een schuur. De omgeving is landelijk en vlak.

Historische achtergrond

Mitrailleurpost van geallieerde makelij. Wulpen lag tijdens de Eerste Wereldoorlog achter de tweede verdedigingslinie. Het dorp fungeerde als kantonnement voor geallieerde militairen.

Kenmerken

Vrijstaande betonnen constructie met bijna vierkantig grondplan (circa 370 op 380 centimeter). De constructie is opgetrokken uit betonstenen. Er zijn ronde wapeningsijzers zichtbaar.

Het plafond bestaat uit ijzeren profielen, waartussen houten balken werden geplaatst. Aan de noordwestkant steekt een lage deuropening van 110 centimeter hoog en 70 centimeter breed. Aan de zuidoostkant is een schietgat, die naar buiten toe verbreedt. Eronder is een driehoekige nis (om de driepoot van een mitrailleur te plaatsen).

• Ieper, Kenniscentrum In Flanders Fields Museum, Collectie militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Batteriekarte f.d. Gruppe Nord (Nördl. Teil) Blatt XXVIII von 10.10.18.

Bron: WOI Relict (1657): Vrijstaande mitrailleurspost Nieuwstraat 4 (Wulpen - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele