erfgoedobject

Vrijstaande mitrailleurspost

bouwkundig element
ID: 213554   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213554

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

In en rond de woning van Nieuwstraat nummer 4, op 600 meter ten noorden van de kerk van Wulpen, vlak ten noorden van het Langgeleed en op 90 meter ten noordwesten van het kanaal Nieuwpoort-Veurne, bevinden zich 2 mitrailleursposten. 1 bevindt zich in de kelder van de woning, de andere staat achter (ten oosten) van het huis. Op circa 350 meter ten zuidwesten staat de mitrailleurspost van Conterdijk nummer 15 in een schuur. De omgeving is landelijk en vlak.

Historische Achtergrond

Mitrailleurspost van geallieerde makelij. Wulpen lag tijdens de Eerste Wereldoorlog achter de 2de verdedigingslinie. Het dorp fungeerde als kantonnement voor geallieerde militairen.

Kenmerken

Vrijstaande betonnen constructie met bijna vierkantig grondplan (circa 370 op 380 centimeter). De constructie is opgetrokken uit betonstenen. Er zijn ronde bewapeningsijzers zichtbaar.

Het plafond bestaat uit ijzeren profielen, waartussen houten balken werden geplaatst. Aan de noordwestkant steekt een lage deuropening van 110 centimeter hoog en 70 centimeter breed. Aan de zuidoostkant is een schietgat, die naar buiten toe verbreedt. Eronder is een driehoekige nis (om de driepoot van een mitrailleur te plaatsen).

  • Duitse militaire kaart "Batteriekarte f.d. Gruppe Nord (Nördl. Teil) Blatt XXVIII von 10.10.18".

Bron     : WOI Relict (1657): Vrijstaande mitrailleurspost Nieuwstraat 4 (Wulpen - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Vrijstaande mitrailleurspost [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213554 (Geraadpleegd op 27-05-2020)