Duitse militaire post

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse schuilplaats

Beschrijving

Bijna volledig ondergrondse betonnen militaire post, waarop bakstenen gebouw werd geplaatst. Gelegen in de weide, te zien vanaf het grindpad dat loopt naast Esenstraat nummer 29A, op circa 275 meter ten zuidzuidwesten van de kerk van Zarren.

Historische achtergrond

Betonnen militaire constructie van Duitse makelij. De militaire post fungeerde vermoedelijk als schuilplaats. Na de oorlog werd op de constructie een bakstenen stal gebouwd. In de omgeving van deze constructie bevond zich tijdens de oorlog een barakkencomplex.

Kenmerken

Bijna volledig ondergrondse betonnen constructie, waarop een bakstenen gebouw (stal) geplaatst werd. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Aan de westkant wordt toegang verschaft via trapjes. Binnenin is één ruimte te zien. Tegen het plafond zijn vierkante openingen te zien, vermoedelijk om balken in te plaatsen. Waarschijnlijk bevindt zich in de verste hoek nog een opening of nis.

• Informatie meegedeeld door Jos Demaree (20 februari 2006).

Bron: WOI Relict (1774): Duitse schuilplaats Esenstraat (Zarren - WOI)