Duitse bunker Vee Bend

Locatiebeschrijving

Halfondergrondse betonconstructie, gelegen in weide achter boerderij Klerkenstraat nummer 137, ten zuiden van het gehucht Madonna en op circa 2 kilometer ten noordoosten van Langemark gelegen. De omgeving is vrij landelijk en vlak.

Historische Achtergrond

"Vee Bend" is een naam die de Britten bedachten voor de boerderij, die net achter een scherpe bocht gelegen is. De Duitsers hadden deze boerderij, gelegen achter de "Wilhelmstellung", versterkt tot een "Lager Eisenbeton", met diverse betonnen constructies.

Op 9 oktober 1917 werd vanaf deze boerderij een aanval van de "1st Guards Brigade" tot staan gebracht. Enkele uren later konden de "Coldstream Guards" de boerderij toch omsingelen en 35 manschappen met 3 mitrailleurs veroveren. De Britten gebruikten deze bunker vervolgens als observatiepost, later ook als schuilplaats voor de "Highland Light Infantry".

Kenmerken

Halfondergrondse betonconstructie, waarvan een deel van de bovenbouw verdwenen is. Het beton is onder meer verstevigd met ronde bewapeningsijzers en deels gegoten tegen een houten bekisting. De constructie werd opgetrokken in bestaande hoevegebouwen, te zien aan de rode bakstenen die in de constructie verwerkt zitten.

• Britse militaire stafkaart "Bixschoote", 20SW4-6a, 18/9/1917: uit "The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom", uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum (CD-rom).
  • Duitse militaire kaart: "Stellungskarte Diksmuide Süd", 1/20.000, 11/9/1917, uit: The Naval & Military Press in association with The National Archives: "Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives" (CD-rom).
  • OLDHAM P., "Pill-boxes on the Western Front. A guide to the design, construction and use of concrete pill boxes 1914-1918", London, Leo Cooper, 1995.

Bron     : WOI Relict (733): Duitse bunker Vee Bend (Langemark - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore