2 Duitse constructies oude spoorwegbedding

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Langemark-Poelkapelle
Deelgemeente Poelkapelle
Straat Stadensteenweg
Locatie Stadensteenweg zonder nummer, Langemark-Poelkapelle (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed 2 Duitse constructies oude spoorwegbedding

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

is beschermd als monument Twee Duitse bunkers Schaapbalie

Deze bescherming is geldig sinds 05-02-2015.

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
DateringWO I
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Locatiebeschrijving

In een weide langs de voormalige spoorwegbedding Langemark – Staden liggen 2 gelijkaardige betonconstructies. Ze zijn gelegen op circa 500 meter ten noordoosten van het kruispunt van de Stadensteenweg met de Bareelstraat en de spoorwegbedding en op circa 2700 meter ten noorden van het dorp van Poelkapelle, ten zuiden van het bos van Houthulst nabij het gehucht Schaapbalie. Aan de omheining van de weide hangt een houten gedenkkruisje voor Pte. Morley. De omgeving is landelijk en vlak.

Historische Achtergrond

Twee Duitse betonconstructies, vermoedelijk opgericht in functie van de nabijgelegen spoorweg. Vlakbij hangt een gedenkkruisje voor Pte. Morley, die hier bij de verovering van deze bunkers op 26 oktober 1917 omkwam.

Kenmerken

Twee gelijkaardige betonconstructies die sterk beschadigd zijn (vooral aan de zuid-zuidwestkant). Het beton lijkt grotendeels gegoten te zijn tegen een houten bekisting en is in ieder geval verstevigd met ronde bewapeningsijzers. De daken zijn tussen 100 en 120 centimeter dik en hebben een heel onregelmatig oppervlak (door beschietingen?). Aan de noord- en noordoostkant zitten telkens 2 deuropeningen, die de uiteinden vormen van een L-vormige gang, die op zijn beurt via 1 deuropening toegang verschaft tot 1 ruimte. In de meest westelijke constructie zijn binnenin driehoekige uitsparingen te zien in de hoeken. De hoeken van het plafond zijn eveneens wat afgeschuind.

Bron: WOI Relict (543): 2 Duitse constructies oude spoorwegbedding (Poelkapelle - WOI)

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Datum tekst: 2004

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Poelkapelle

Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.