Duitse militaire post

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen constructie in een weide ten westen van Poorterstraat nummer 25, op circa 1200 meter ten noordwesten van Poelkapelle. De omgeving is vrij landelijk en vlak.

Mogelijk gaat het om een Duitse schuilplaats. Vlakbij lag de Duitse begraafplaats Ehrenfriedhof Treurniet.

Kenmerken

Halfondergrondse betonnen constructie, bestaande uit een rechthoekige constructie van grofweg 4 op 5 meter, met aan de oostkant de restanten van een vermoedelijke beschermmuur. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak is verstevigd met ijzeren profielen. Het bovenste vlak van het dak is onregelmatig en bevat uitsparingen voor ijzeren profielen. Het dak werd deels vernield, wellicht door een poging tot afbraak.

Aan de zuidkant zit een deuropening. Aan de oostkant zit een kleine, vierkante opening, met wanden die naar buiten toe versmallen en met uitsparingen voor een houten kader. In de beschermmuur zit eveneens een opening, met wanden die naar buiten toe versmallen.

Binnenin bestaat de constructie uit één rechthoekige ruimte bestaan. Er zijn tegen het plafond ijzeren profielen te zien. In de muren zitten horizontale uitsparingen voor houten balken.

• Documentatiecentrum In Flanders Fields Museum Ieper, Fonds militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Stellungskarte Diksmuide Süd, Blatt IX, 1/20.000, 20/7/1917.
  • Mondelinge informatie meegedeeld door Olivier Courtens.

Bron: WOI Relict (1584): Duitse betonconstructie Poorterstraat 25 (Poelkapelle - WOI)