Geallieerde militaire post Ferme Segers

Beschrijving

Ondergrondse betonnen constructie in kelder van boerderij Zuidschotestraat nummer 43 (baan Zuidschote – Reninge), nabij het gehucht Pypegale, op circa 2700 meter ten zuidoosten van Reninge. De omgeving is vrij vlak en landelijk.

Historische achtergrond

De hoeve Ferme Seghers of Ferme Segers, bij de Pypegale, tijdens de Eerste Wereldoorlog op slechts twee kilometer van het front bij Steenstrate verwijderd, fungeerde onder meer als medische hulppost. Hier werden de gewonden verzorgd, afkomstig uit de sector Steenstrate. Bij de hoeve werd een Franse begraafplaats gestart. De eerste dode werd er begraven op 21 november 1914. Vooral tijdens en na de gasaanval van 22 april 1915 zouden hier vele doden begraven worden. Hun graven werden afgezet met dakpannen en vloertegels, die uit de vernielde huizen op de Pypegale werden weggehaald. Op 31 juli 1920 lagen er 147 Franse begraven, die in het begin van de jaren 1920 werden overgebracht naar de Franse militaire begraafplaats van Lille Sud.

Kenmerken

Kelder versterkt met beton. Het plafond is onder meer verstevigd met spoorwegrails. Centraal staat een steunbeer.

• LAMPAERT R. 2002: Reninge onder vuur, Grootvaders Oorlog 8, Koksijde.

Bron: WOI Relict (692): Betonnen schuilplaats Ferme Segers (Reninge - WOI)