Duitse bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen constructie in de tuin achter Charles Capellestraat 16. Gelegen net ten noorden van de Krulbeek, ten noorden van de spoorlijn tussen Menen en Wervik, op het gehucht Koekuit.

Historiek

Duitse militaire post, wellicht in de loop van 1918 opgetrokken ten oosten van de 'Meenen Riegel', ten westen van een smalspoorlijn, waarvan een aftakking tot tegen de oostelijke zijde van de bunker liep. In de velden ten oosten van deze bunker was een 'Excerzierplatz', een oefenterrein, ingericht.

Beschrijving

Vrijstaande, halfondergrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan van grosso modo 1000 x 850 centimeter. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak is lichtjes gebogen, met afgeschuinde randen. Aan oostelijke zijde zitten twee toegangen, die vermoedelijk toegang verlenen tot twee ruimtes onder gebogen gegolfd plaatijzer. Tussen de deuropeningen steken twee vierkante openingen, die naar binnen toe verbreden.

• Koninklijk Legermuseum Brussel, Collectie militaire luchtfoto’s Eerste Wereldoorlog (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum Ieper), Britse luchtfoto 2/9/1918 (dianummer 4300, FID 3099).
  • Memorial Museum Passchendaele 1917 Zonnebeke, Collectie militaire stafkaarten, Bauabteilung G Wegenkarte, 28/4/1918.
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008], Belgium and part of France, 28 S.E., Ed. 7A, 27/12/1917; Ed. 8A, 6/9/1918.
  • 1984: De Onderstanden, Verslagen en mededelingen van de Stedelijke Oudheidkundige Commissie Wervik. Jaarboek 1984. Wervik in de Eerste Wereldoorlog, Wervik.

Auteurs: Decoodt, Hannelore