Driezijdig bebouwd pleinbeluik

Beschrijving

Driezijdig bebouwd pleinbeluik met rechts huizenrij (nummers 24-34) doorlopend tot op straat, en met brede open toegang. Opgetrokken in 1846; in 1883 werd de oorspronkelijke smalle toegang opengebroken, een woning links van nummer 42 gesloopt en de huizen links van de toegang (heden nummers 46-48) door nieuwbouw vervangen.

Woningen nummers 24-42 zijn typische beluikhuizen van twee bouwlagen, twee traveeën (repeterend schema) onder naar voorgevel afhellend lessenaarsdak met pannen en golfplaten (nummer 42: plat dak). Rechthoekige openingen op hardstenen of bakstenen (bij de uitgespaarde blinde vensternissen) dorpels, kolenbakken onder de vensters.

Woning nummers 44-46, behorend bij de straatbebouwing, werd in twee verdeeld, en het achterhuis bezit een toegang via de zijgevel, uitziend op het beluik.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent.