erfgoedobject

Medische post Cryer Farm

bouwkundig element
ID: 213576   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213576

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Ondergrondse betonnen constructie naast woning Menenstraat nummer 43 op circa 300 meter ten noordoosten van het kruispunt "Zandberg" dat tijdens de oorlog door de Britten "Clapham Junction" werd genoemd. De constructie ligt op circa 2200 meter ten noordwesten van Geluveld. De omgeving is heuvelachtig en deels bebouwd.

Historische Achtergrond

Deze constructie was gelegen op de "Albrecht-Stellung", tussen de communicatieloopgraven "Geyerweg" ("Jargon Drive") en de "Meissengasse" ("Jap Avenue") en langs een smalspoorbaan, die van het Hooge over de Nonnebossen beide dwarste en aansloot met de vooroorlogse trambaan op de Meenseweg. Hoogstwaarschijnlijk diende de constructie als medische post. Onder leiding van het "Grenadier-Regiment 119" werden in de lente van 1916 enkele medische hulpposten opgetrokken. In december 1916 maakte het "Reserve-Infanterie-Regiment 209" melding van de bouw van een "grosser neuer Sanitätsunterstand am Geierweg vor der II. Stellung".

Ten gevolge van de geallieerde opmars tijdens de Derde Slag om Ieper werd de constructie getransformeerd tot een moeilijk in te nemen bolwerk, dat slechts op 15 september 1917 veroverd werd na een raid van Lt. B.N. Cryer en mannen van het "7th London Regiment". Een Duitse tegenaanval op 16 september mislukte, maar Lt. Cryer kwam hierbij om het leven. Vandaar dat de veroverde post "Cryer Farm" werd genoemd. De Britten "keerden" de betonconstructie, namelijk ze blokten de bestaande "Duitse" toegangen af en maakten een nieuwe toegang aan hun eigen kant.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de constructie gebruikt als schuilplaats voor de burgerbevolking. Daarna fungeerde ze tot 1985 als beerput. Tijdens de opgravingen die in 2001 door ABAF ("Association for Battlefield Archaeology in Flanders") werden uitgevoerd, werden diverse voorwerpen teruggevonden.

Kenmerken

Nagenoeg volledig ondergrondse betonnen constructie met L-vormig grondplan met een lengte van 1680 centimeter en een maximale breedte van 710 centimeter, bestaande uit een langwerpige galerij, met links en rechts een toegangsblok. De bedaking is vermoedelijk 130 centimeter dik. De grootste ruimte, de galerij (die binnenin 810 centimeter lang en 300 centimeter breed is), is gegoten op golfplaten, met een fijne, diepe golving. Deze galerij is via 2 ruimtes bereikbaar via brede toegangen (respectievelijk 90 en 100 centimeter breed). In de galerij steekt aan de oostkant een dubbel konische vensteropening, met daarnaast een schuin opgaande verwarmingspijp en verder ook nog een luchtpijp in beide toegangsblokken.

In beide toegangsblokken zijn telkens 2 nissen aanwezig. Her en der nog restanten van een houten bekisting en roofing met teerpapier. Tenslotte wijzen 2 isolatoren in witte porselein op de aanwezigheid van elektriciteit.

  • "Open Monumentendag 2003: "Steen en de Eerste Wereldoorlog" - 14/09/2003" op website http://www.wo1.be.
  • VANCOILLIE J., "Halfweg Menin Road en Ypernstrasse. Gheluvelt 1914-1918. Association for Battlefield Archaeology in Flanders. Studies 3", Voormezele, Association for Battlefield Archaeology in Flanders, 2002.

Bron     : WOI Relict (534): Medische post Cryer Farm (Geluveld - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Medische post Cryer Farm [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213576 (Geraadpleegd op 20-02-2020)