Duitse ondergrondse militaire post

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker

Beschrijving

Ondergrondse constructie gelegen in een weide ten noordwesten van de stallingen bij de hoeve Oude Komenstraat nummer 26, op circa 600 meter ten zuidoosten van Geluveld, in heuvelachtig, landelijk gebied.

Historische Achtergrond

Op de locatie van de betonnen constructie stonden vroeger hoevegebouwen met een houten korenmolen, die op de Britse stafkaarten aangeduid werden als Quart Buildings. De constructie behoorde tot de Geluvelt-Riegel, een flankerende stelling die vooral in 1917 onder leiding van het Landsturm-Infanterie-Regiment 39 aangelegd werd. De historische afwatering zou voor het uitgraven van de constructie nog gewerkt hebben. Tijdens de opgravingen door ABAF (Association for Battlefield Archaeology in Flanders) werden nog tal van Duitse voorwerpen teruggevonden.

Kenmerken

Ondergrondse betonnen constructie met twee toegangen, waarvan één nu met een hedendaagse betonnen trap bereikbaar is. Het beton, met grove kiezels samengesteld, is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak heeft een dikte van 75 centimeter en is gewapend met ronde ijzers.

Binnenin is onder meer een kleine ruimte van één meter hoogte. Er zijn twee vierkante openingen voor afwatering, die onderling met elkaar verbonden zijn en 45cm onder de toegangen uitlopen op twee houten afvoergoten van 20 op 30 centimeter. Aan de straatzijde zou de constructie getroffen zijn door een zware Britse obus.

• VANCOILLIE J. 2002: Halfweg Menin Road en Ypernstrasse. Gheluvelt 1914-1918, Association for Battlefield Archaeology in Flanders III, Voormezele.

Bron: WOI Relict (570): Duitse constructie Oude Komenstr 26 (Geluveld - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore