Duitse bunker

Alternatieve naam Quart Buildings

Typologiebunkers
DateringWO I
Tags Eerste Wereldoorlog

Locatiebeschrijving

Ondergrondse constructie gelegen in weide ten noordwesten van de stallingen Oude Komenstraat nummer 26, op circa 600 meter ten zuidoosten van Geluveld, in heuvelachtig, landelijk gebied.

Historische Achtergrond

Op de locatie van de betonconstructie stonden vroeger hoevegebouwen met een houten korenmolen, die op de Britse stafkaarten aangeduid stonden als "Quart Buildings". De constructie behoorde tot de "Geluvelt-Riegel", een stelling die vooral in 1917 onder leiding van het "Landsturm-Infanterie-Regiment 39" aangelegd werd. De historische afwatering zou voor het uitgraven van de constructie nog gewerkt hebben. Tijdens de opgravingen door ABAF ("Association for Battlefield Archaeology in Flanders") werden nog tal van Duitse voorwerpen teruggevonden.

Kenmerken

Ondergrondse betonnen constructie met 2 toegangen, waarvan 1 nu met een hedendaagse betonnen trap bereikbaar is. Het beton, met grove kiezels samengesteld, is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak heeft een dikte van 75 centimeter en is gewapend met ronde ijzers.

Binnenin is onder meer een kleine ruimte van 1 meter hoog. Eveneens 2 vierkante openingen voor afwatering, die onderling met elkaar verbonden zijn en 45cm onder de toegangen uitlopen op 2 houten afvoergoten van 20 op 30 centimeter. Aan de straatkant zou de constructie getroffen zijn door een zware Britse obus.

• VANCOILLIE J., "Halfweg Menin Road en Ypernstrasse. Gheluvelt 1914-1918. Association for Battlefield Archaeology in Flanders. Studies 3", Voormezele, Association for Battlefield Archaeology in Flanders, 2002.

Bron: WOI Relict (570): Duitse constructie Oude Komenstr 26 (Geluveld - WOI)

Auteurs: Decoodt, Hannelore