Duitse bunker (1)

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker (1)

Locatiebeschrijving

Rondom de hoeve Bornstraat nummer 7, nabij het gehucht "Wallemolen", op circa 2 kilometer ten westen van Passendale liggen 2 betonconstructies verscholen: de ene constructie is ingebouwd in een hedendaagse varkensstal. De andere constructie ligt achter het woonhuis en is volledig overwoekerd door klimop. De omgeving bestaat uit heuvelachtig landbouwgebied.

Historische Achtergrond

Nabij de Wallemolen kwamen de Duitse stellingen "Flandern I" en "Flandern II" samen. Volgens de bewoners zou het gaan om een mitrailleurspost.

Kenmerken

Betonconstructie die volledig ingebouwd is. Het dak zou 150 centimeter dik zijn en bevat onder meer ronde bewapeningsijzers. Binnenin zouden trapjes en 1 ruimte zijn, met openingen (schietgaten?). In de muur binnen is een lage opening te zien. Op deze muur is een inslag te zien, evenals het cijfer "53".

• Duitse militaire kaart: "Stellungskarte Ieperen", 1/20.000, 28.09.1917, uit: The Naval & Military Press in association with The National Archives: "Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives" (cd-rom).

Bron     : WOI Relict (563): Duitse betonconstructie (1) Bornstraat 9 (Passendale - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore