Duitse militaire post

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Betonnen bunker

Beschrijving

Bovengrondse betonnen constructie in een vallei in een weide ter hoogte van Nonnebossenstraat nummer 15, nabij het gehucht Frezenberg. De constructie ligt vlak tegen de autostrade A19, ter hoogte van kilometerpaal 19, op circa 2 kilometer ten zuidwesten van Zonnebeke.

Het gaat om een Duitse constructie, deel uitmakend van de Sans Souci Valley, zoals deze versterkte vallei op Britse militaire stafkaarten genoemd werd. Deze maakte deel uit van de Duitse Albrecht-Stellung.

Kenmerken

Betonnen constructie met nagenoeg rechthoekig grondplan (circa 740 centimeter lang en 480 centimeter breed), bestaande uit twee ruimtes, die aan de zuidoostkant open zijn. Het beton is gewapend met ronde ijzers. De halfronde bedaking van de twee ruimtes is gegoten op golfplaten met fijne, diepe golving, waarvan de indrukken binnenin hier en daar nog te zien zijn. De andere muren zijn ofwel gegoten tegen een houten bekisting, ofwel tegen rijshout.

• The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Gheluvelt, 28 NE3, Ed 8c, 10/9/1918; Zonnebeke, 28 NE1, Ed 9d, 9/8/1918.

Bron: WOI Relict (554): Betonnen constructie Nonnebossenstr 15 (Zonnebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore