Betonnen militaire post 1 Twaalfgemeten

Beschrijving

Middenin het 'Twaalfgemeten'-bos, dat een onderdeel vormt van het bos 'Papenelst' zijn er minimum twee betonnen constructies bewaard tegen de noordelijke helling, terwijl in hun omgeving nog betonnen brokstukken terug te vinden zijn. Twaalfgemeten bevindt zich ten oosten van de Vierlingen, ten zuidwesten van 'Klein Zillebeke', op circa 900 meter ten zuidoosten van Hill 60. Te bereiken via een wandelpad vanaf de Wervikstraat.

Vermoedelijk betreft het Duitse constructies, die deel uitmaakten van een stelling, die op Britse militaire stafkaarten aangeduid stonden met Impartial Trench. Op Duitse stafkaarten staat deze stelling aangeduid met Knüppeldamm Stellung. De functie van deze constructies is onbekend.

Kenmerken

Bovengrondse, (nu bijna) volledig overgroeide en deels vernielde betonnen constructie van grofweg 940 centimeter lang en 270 centimeter breed, gebouwd tegen een helling. Het beton is verstevigd met ronde wapeningsijzers. Er zijn eveneens enkele ijzeren balken (I-profiel) te zien. Het beton is grotendeels gegoten tegen een houten bekisting, terwijl hier en daar ook indrukken van zandzakjes te zien zijn.

De constructie bestond uit twee ruimtes, waarvan de meest oostelijke ruimte vermoedelijk een deur- en vensteropening had aan zuidelijke zijde, de meest westelijke ruimte één deur en twee vensteropeningen aan dezelfde kant. Binnenin worden de twee ruimtes nog eens verbonden met een deuropening. In het plafond zijn indrukken van balken te zien.

In de onmiddellijke omgeving zijn nog talrijke brokstukken terug te vinden.

• The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Zillebeke, 28NW4 & NE3, 5a, 1/4/1917.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Batteriekarte Wytschatebogen, 1/20.000, 2/6/1917.

Bron: WOI Relict (1353): Betonconstructie Twaalfgemeten I (Zillebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore