Duitse bunker Cheddar Villa

Locatiebeschrijving

Gelegen op boerderij Brugseweg nummer 1, naast de Britse militaire begraafplaats "Seaforth Cemetery, Cheddar Villa", op circa 1 kilometer ten zuidwesten van Sint-Juliaan, aan de dorpsrand en nabij het begin van de Noorderring.

Historische Achtergrond

Duitse geschutspost oorspronkelijk gebouwd in de gebouwen van "Cheddar Villa", zoals de boerderij op Britse stafkaarten werd genoemd, met een ruimte voor munitievoorraad en onderkomen personeel en een observatiepost op het dak. Op Duitse stafkaarten wordt de boerderij aangeduid met "Falscher Hof Vanheule". Deze post werd tijdens het begin van de Derde Slag om Ieper veroverd door de 39ste Britse divisie en aangewend als bataljonshoofdkwartier door de "1/3rd Oxford and Bucks Light Infantry". Op 7 augustus 1917 richtte de "Light Infantry" hier een medische post in. De volgende nacht vloog een artilleriegranaat echter recht de bunker binnen, met veel slachtoffers tot gevolg. Na hun verovering van de post hakten de Britten de mitrailleursopening in de noordwestelijke muur.

Kenmerken

Bovengrondse betonconstructie, vroeger ingebouwd in hoevegebouwen die verdwenen zijn, behalve hier en daar sporen van wat metselwerk. Tegen de constructie zijn hedendaagse hoevegebouwen aangebouwd.

Het beton van de constructie werd gegoten tegen de vroegere hoevegebouwen of tegen een houten bekisting. Het beton is verstevigd met ronde bewapeningsijzers en ijzeren profielen (bedaking). Het dak loopt schuin omhoog, met een dikte tot circa 2 meter boven de geschutsopening. Op het dak bevindt zich een kleine observatiepost (100 centimeter lang, 120 centimeter breed en 130 centimeter diep) op het lagergelegen achterste gedeelte. Vlakbij is een mangat van circa 60 centimeter lang, 75 centimeter breed en 105 centimeter diep (nu bedekt met golfplaat), dat uitmondt in de ruimte naast de geschutskamer. In het mangat steekt nog een buis, die uitkomt in de geschutskamer: het gaat om een "roepbuis" waarmee gecommuniceerd kon worden met de manschappen in de geschutskamer.

Aan de zuidwestkant (235°) zit een opening voor artilleriegeschut, die aan de buitenkant tot 700 centimeter verbreedt en 150 centimeter diep is. Binnenin meet deze opening 50 centimeter hoog en 230 centimeter breed. Aan de noordoostkant zit een poort (om het artilleriegeschut binnen te rijden). Het verhoog waarop het geschut stond, werd naderhand verwijderd.

Aan de noordwestkant is een tweede ruimte, met vensteropening (90 op 70 centimeter) aan de noordoostkant. Aan de noordwestkant (335°) werd een mitrailleursopening van circa 30 centimeter hoog en 120 centimeter breed uitgehakt in de 145 centimeter dikke muur.

Bron     : WOI Relict (1306): Duitse bunker Cheddar Villa (St.-Juliaan)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore