Duitse bunker uit beton

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Drie bunkers Veldhoek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker uit beton

Locatiebeschrijving

In het park van de villa, Menenstraat nummer 89, liggen 3 halfondergrondse betonnen constructies, tussen de bomen, iets ten westen van de villa, op circa 1500 meter ten noordwesten van Geluveld-dorp. De omgeving is licht heuvelachtig.

Historische Achtergrond

Deze constructie, gelegen nabij het felomstreden bos dat door de Britten "Inverness Copse" werd genoemd, door de Duitsers "Herenthage", zou gefungeerd hebben als "gevechtsbunker" of als opslagplaats voor munitie. In de onmiddellijke omgeving staan nog een Duitse schuilplaats en commandopost.

Reeds in de laatste 2 maanden van 1915 maakt het Duitse Infanterieregiment IR 126 melding van grote bouwwerken in de sector, waaronder voor het eerst ook betonnen constructies.

Kenmerken

Halfondergrondse betonnen constructie met nagenoeg vierkant grondplan (Lengte: 485 centimeter, breedte: 450 centimeter) en drieledig dakstructuur, gegoten op golfplaat met fijne golving, met eerst een laag van 45 centimeter fijne kiezel, vervolgens 50 centimeter grove kiezel en tenslotte 15 centimeter rond stalen I-profielen van 12 centimeter hoogte, die geplaatst zijn met een tussenafstand van 5 centimeter.

Bij de ingang en aan de zijkanten is de muur 70 centimeter dik, de volledig gesloten (voorste) muur zou 105 centimeter dik zijn. De ingang zelf is 85 centimeter breed.

De constructie heeft binnenin een betonnen vloer. In de NO-hoek is een opening geslagen. Rechts van de ingang is een klein vierkant gaatje.

• VANCOILLIE J., "Halfweg Menin Road en Ypernstrasse. Gheluvelt 1914-1918. Association for Battlefield Archaeology in Flanders. Studies 3", Voormezele, Association for Battlefield Archaeology in Flanders, 2002.

Bron     : WOI Relict (529): Duitse betonconstructie Menenstraat 89 (Geluveld - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore