Duitse bunker met platform voor een Minenwerfer

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Zonnebeke
Deelgemeente Zandvoorde
Straat Oude Zonnebekestraat
Locatie Oude Zonnebekestraat zonder nummer, Zonnebeke (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Duitse bunker met platform voor een Minenwerfer

Deze bescherming is geldig sinds 05-02-2015.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Duitse bunker met platform voor een Minenwerfer

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
DateringWO I
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Locatiebeschrijving

Gelegen langs de Oude Zonnebekestraat bij huisnummer 17, op circa 800 meter ten westen van Zandvoorde (Zonnebeke).

Historische Achtergrond

Duitse constructie met platform voor "Leichte Minenwerfer 7.6cm". Een "Minenwerfer" is een Duitse mortier, een steilbaan- of werpgeschut met korte loop. "Minenwerfer" werden door het Duitse leger intensief gebruikt, daar dit geschut geschikt was voor het nauwgezet vernietigen van verdedigingswerken in tegenstelling tot de zware artillerie. Deze constructie maakte deel uit van de "3. Stellung". De mortierstelling wordt reeds aangegeven op militaire stafkaarten van januari 1917. Het front bevond zich toen op circa twee kilometer ten westen van deze mortierstelling. Ter hoogte van de Oude Zonnebekestraat liep een smalspoor komende van Kortewilde en tot aan Klein Zillebeke lopende.

Kenmerken

Halfondergrondse rechthoekige betonnen constructie onder betonnen dak, aan zuidoostelijke en zuidwestelijke kant omgeven door een beschermmuur. De constructie lijkt volledig gegoten tegen een houten bekisting. Aan de oostelijke kant van de overdekte constructie zit een toegangsopening. In de westelijke hoek is een klein afdakje zichtbaar. Het is onduidelijk of de uitsparing in de zuidwestelijke muur van de constructie een nis of een opening betreft. Centraal in het dak is een kleine rechthoekige opening te zien. Naar verluidt bestaat de constructie binnenin uit één kamer. De beschermmuur wordt aan oostelijke zijde onderbroken door trappen en maakt een uitsprong aan zuidelijke en westelijke kant. In de beschermmuur zijn verschillende nissen ingewerkt. Tegen de westelijke beschermmuur is een betonnen platform met ijzeren staaf aangebracht (platform voor "Minenwerfer"), voorzien van verschillende gleuven.

  • DOCUMENTATIECENTRUM IN FLANDERS FIELDS MUSEUM, Collectie militaire stafkaarten W.O. I, Britse militaire stafkaart Wervicq, 11/1/1917 (28SE1, Ed 4A).
  • DOCUMENTATIECENTRUM IN FLANDERS FIELDS MUSEUM, Collectie militaire stafkaarten W.O. I, Duitse militaire stafkaart Wervicq Nord, 6/6/1917.
  • Informatie meegedeeld door Franky Bostyn, Zonnebeke (4/9/2009).
  • Britse militaire stafkaart Kortewilde 16/1/1918 (28 SW2 & 28SEI), uit: "The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom", uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum (CD-rom).

Bron: WOI Relict (2196): Duitse bunker met platform voor een ‘Minenwerfer’ (Zandvoorde - W.O. I)

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Datum tekst: 2009

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Zandvoorde

Zandvoorde (Zonnebeke)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.