Adinkerke Churchyard Extension

Locatiebeschrijving

Gelegen op het einde van de Heldenweg, ten westen van de kerk en het kerkhof van Adinkerke. Op de Belgische militaire begraafplaats bevinden zich eveneens Britse graven ("Adinkerke Churchyard Extension"). Op het kerkhof zijn eveneens graven van Belgische militairen terug te vinden. In en rond de kerk herinneren verscheidene gedenktekens aan de Eerste Wereldoorlog.

Historische Achtergrond

Van juni tot november 1917 werd het Britse XV Corps ingezet tussen de kust en Sint-Joris. De 24ste en 39ste "Casualty Clearing Stations" bevonden zich aan de Oosthoek (tussen Adinkerke en Veurne) van juli tot november 1917. De "1st Canadian Casualty Clearing Station" bevond zich voor een korte periode in juni te Adinkerke. Vandaar dat er Britten op de Belgische militaire begraafplaats van Adinkerke begraven liggen. Van de Britten stierven er 60 (van de 67) in 1917. 59 Britse doden zijn afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, 8 doden zijn afkomstig van Brits West-Indië.

Kenmerken

"Adinkerke Churchyard Extension" bestaat uit 2 kleine blokken op de Belgische militaire begraafplaats van Adinkerke: 1 vooraan en 1 achteraan. De Britse graven volgen de nummering van de andere graven. Het register treft men aan op "Adinkerke Military Cemetery". In het totaal liggen er hier 67 Britten begraven, waarvan 59 afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en 8 uit Brits Indië. Ze konden allemaal geïdentificeerd worden.

• Onderzoek / notities door Roger Verbeke.
  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).