Schuilkelders

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schuilkelders

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt met omgeving

Locatiebeschrijving

Het zichtbare gedeelte is gelegen aan de zuidoosthoek van de Grote Markt, nabij de Admiraal Ronarchstraat.

Historische Achtergrond

Onder de markt van Diksmuide zouden tijdens de Tweede Wereldoorlog 4 schuilkelders voor de burgerbevolking aangelegd zijn. De toegang van 1 schuilkelder is zichtbaar gehouden door een afgesloten venster. De andere 3 schuilkelders zouden nog steeds (deels) ondergronds aanwezig zijn.

Kenmerken

Toegang naar ondergrondse schuilplaats, zichtbaar gemaakt via venster, met opschrift: "Veiligheid van luchtalarm" "Pol.Regl.23-4-'41" .

• Mondeling meegedeeld door Herman Demoen.

Bron     : WOI Relict (381): Schuilkelders Grote Markt (Diksmuide - WOII)