Mandenmakerij Hallez-Ceurvelt

Beschrijving

Voormalige mandenmakerij Hallez-Ceurvelt, opgericht in 1875; bewaarde werkplaats, later gebruikt als kolenopslagplaats (nu gas), van circa 1894, bijhorend boerenhuis met voormalig café zogenaamd "De Koolmijn" (nummer 48) en schuur van circa 1905-1907.

Aaneenschakeling van bakstenen gebouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Op nummer 48: Woonhuis van vier traveeën en anderhalve bouwlaag met getoogde beluikte vensters en deur; rechthoekige venster van voormalig café in neoclassicistische houten omlijsting. Rechts, dwarsschuur van vier traveeën met rechthoekige poort met houten latei en sporen van gedichte steekboogvensters.

Naast nummer 48: Werkplaats van vijf traveeën en twee bouwlagen met getoogde vensters, waarvan één met bewaarde luiken; in het midden, rechthoekige poort met zware houten latei en laadluik.

Een gelijkaardige kolenopslagplaats bevindt zich aan de overzijde van de straat, tussen de nummers 53 en 55; ook hier was de mandenmakerij eertijds bedrijvig.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Sint-Amands, schetsen, 1894/1, 1905/4, 1907/3bis.
  • HERTSENS Y., Geschiedenis van Sint-Amands, Sint-Amands, 1987, p. 187-189.