Voormalige mandenmakerij Hallez-Ceurvelt, opgericht in 1875; bewaarde werkplaats, later gebruikt als kolenopslagplaats (nu gas), van circa 1894, bijhorend boerenhuis met voormalig café zogenaamd "De Koolmijn" (nummer 48) en schuur van circa 1905-1907.
Aaneenschakeling van bakstenen gebouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen).
Op nummer 48A-B: Woonhuis van vier traveeën en anderhalve bouwlaag met getoogde beluikte vensters en deur; rechthoekige venster van voormalig café in neoclassicistische houten omlijsting. Rechts, dwarsschuur van vier traveeën met rechthoekige poort met houten latei en sporen van gedichte steekboogvensters.
Nummer 48C: Werkplaats van vijf traveeën en twee bouwlagen met getoogde vensters, waarvan één met bewaarde luiken; in het midden, rechthoekige poort met zware houten latei en laadluik.
Een gelijkaardige kolenopslagplaats bevindt zich aan de overzijde van de straat, tussen de nummers 53 en 55 (nummer 55A-C); ook hier was de mandenmakerij eertijds bedrijvig.
HERTSENS Y. 1987: Geschiedenis van Sint-Amands, Sint-Amands, 187-189.
Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout. Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Huis en schuur (nummer 48A-B) zijn gesloopt. Kolenbergplaats en werkplaats zijn bewaard.