Restanten Duitse militaire post spoorwegbedding III

Beschrijving

Tegen de oostelijke zijde van de spoorwegbedding (spoorlijn Ieper-Komen), in het stuk dat evenwijdig loopt met de Kasteelhoekstraat, tussen en net iets ten noorden en ten zuiden van de twee doorgangen onder de spoorweg, zijn diverse Duitse betonconstructies en restanten ervan aanwezig. Het gaat minimum om zes constructies, waarvan er nog twee nagenoeg heelhuids bewaard gebleven zijn: een vermoedelijke commandopost nabij de noordelijke doorgang onder de spoorwegbedding en een Duitse schuilplaats net ten zuiden van de doorgang Kortewildestraat. Van de andere vier constructies zijn de structuren nog duidelijk in de spoorwegbedding te zien. Het beton van deze constructies is bewapend met ronde ijzers. Hier en daar werden ook kleine betonblokken gebruikt. De muren zijn vrij dik. Twee constructies bevatten meerdere ruimtes.

Toen de noordelijke constructies door de Britten veroverd werden tijdens de Derde Slag bij Ieper en nu nagenoeg tegen de frontlijn lagen, fungeerden ze tijdens de winter van 1917-1918 onder meer als commandopost voor de 204th Division. Tijdens het Duitse Lente-Offensief (voorjaar 1918) werden ze opnieuw door de Duitsers veroverd, totdat ze tenslotte na hun verovering tijdens het Eindoffensief (september 1918) onder meer gebruikt werden als divisiehoofdkwartier van de 34th Division.

• COOMBS R., 2001: Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War", London.
  • OLDHAM P. 1995: Pill-boxes on the Western Front. A guide to the design, construction and use of concrete pill boxes 1914-1918", London.

Bron: WOI Relict (1502): Duitse betonrestanten III spoorwegbedding (Hollebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore